Palestinci i Izraelci zajedno pokreću radio postaju "Glas mira"

PALESTINSKI i izraelski mirovni aktivisti u ponedjeljak su dogovorili zajedničko pokretanje radijske postaje "Glas mira" koja će emitirati program iz Betunije, grada na Zapadnoj obali nedaleko od Ramallaha.

Sporazum o osnutku nove radijske postaje potpisali su Židovsko-arapski centar za mir iz Givat Haviva, na sjeveru Izraela, i palestinski dnevni list Jeruzalem Times, u suradnji s Europskom unijom.

Palestinska ravnateljica radijske postaje Maissa Seniora rekla je da je svrha osnutka nove postaje ponovno izgraditi povjerenje i prevladati razlike između dva naroda.

Svrha je također boriti se protiv stereotipa o Palestincima i o Izraelu, koji se plasiraju putem medija, rekla je Seniora.

Ona je istaknula da postaja neće emitirati politički program, niti će je financirati bilo koja stranka. Umjesto toga, na programu će biti uglavnom arapska i hebrejska glazba, te zabavni program za djecu i mladež.

Hana Seniora, novinarka te postaje, rekla je da se nada da će njihov rad pridonijeti međunarodnim naporima za mir.

"Ne kanimo se baviti vijestima ili dnevnopolitičkim zbivanjima. Uglavnom će se program usredotočiti na kulturu dvaju naroda, na njihove sličnosti i razlike, kako bismo smanjili jaz među nama", dodala je.

Dogovoreno je da postaje počne s emitiranjem 4. studenoga, na godišnjicu ubojstva bivšeg izraelskog premijera Jitzaka Rabina, kojeg je ustrijelio židovski ekstremist u znak prosvjeda protiv njegove pomirbene politike prema Palestincima.

Prvotni "Glas mira" bila je legendarna piratska radijska postaja koju je vodio izraelski mirovni aktivist Abbie Nathan.

Nathan je zatvorio postaju potkraj 1993. godine.

Pročitajte više