Panika zbog svinjske gripe u američkim ljetnim kampovima: Prvo pregled, onda ljetovanje

RODITELJI koji svoju djecu šalju na ljetovanje u kampove diljem SAD-a sve su više zabrinuti zbog svinjske gripe. Kako prenosi CNN, ljetovanja su u nekim kampovima otkazana, u drugima su djeca sa simptomima gripe stavljena u karantenu ili su poslana kući, dok se u nekim kampovima šalju na pregled prije nego ih se primi.

Mjerenje temperature pa razgovor
 
Lori Kenzie iz Georgie majka je desetogodišnje djevojčice koja svake godine pohađa kamp Girl Scout. "Kada smo prošlog ljeta stigli u kamp nije bilo nikakve procedure oko primitka niti zdravstvenih pregleda, bilo da su djeca imala temperaturu ili uši", objasnila je Kenzie, dodajući da je ove godine situacija posve drugačija. Kaže da se svakom djetetu po dolasku prvo mjeri temperaturu, nakon čega slijede razgovori s članovima obitelji kako bi se utvrdilo da nitko u blizini djeteta posljednjih mjeseci nije bio bolestan.

Specijalizirani kampovi

Dr.Jeffrey Boscamp, predsjednik Klinike za dječje bolesti u Hackensack University Medical Center u New Jerseyu, rekao je da je strah od svinjske gripe ili virusa H1N1 ove godine promijenio proceduru u kampovima. "Redovito organiziramo posebne kampove za djecu s različitim bolestima poput, primjerice, kampa za djecu koja boluju od mišićne distrofije. Postoji velik broj takvih 'specijaliziranih' kampova i dobiju li takva djeca gripu, imaju velik rizik od razvoja dišnih bolesti. Stoga smo takve kampove zatvorili ove godine", objasnio je.

Pročitajte više