Pao Bandićev GUP

Foto: Dalibor Urukalović, Marko Lukunić/Pixsell, Index

NA GLASANJU u zagrebačkoj skupštini pale su kontroverzne Bandićeve izmjene i dopune zagrebačkog Generalnog urbanističkog plana.

Prvo su redom pali svi HDZ-ovi amandmani, a onda se pristupilo glasanju o GUP-u.

Samo 18 zastupnika od 49 glasalo je za GUP, a 31 zastupnik je bio protiv.

Zastupnici su prethodno glasali o svakom pojedinačnom od 11 HDZ-ovih amandmana, koliko ih je preostalo nakon što su HDZ-ovci povukli četiri amandmana. Svih 11 amandmana zastupnici su odbacili s 42 glasa protiv i sedam za. Potom se prema proceduri pristupilo glasanju o samim izmjenama i dopunama GUP-a.

Nakon što je Bandićev GUP pao tako što su Bandićevi zastupnici prvo odbacili HDZ-ove amandmane, a zatim je HDZ glasao protiv GUP-a, oporbeni zastupnici koji su predlagali referendum o tom dokumentu povukli su tu točku dnevnog reda koja je slijedila nakon točke o GUP-u.

>> Reakcije na pad GUP-a: "Ovo možda znači parlamentarne izbore"

"Mislimo da se ništa spektakularno ne događa, nama stoji procedura. U koalicijske odnose ne želim ulaziti. Nakon tri mjeseca i više možemo ponovno pokrenuti proceduru. Ja bih samo ponovila ono što je gradonačelnik jutros rekao, postoje neke granice i u pregovorima koje se ne mogu prijeći. Mislimo da se ne događa ništa spektakularno, ali je nažalost na ovaj način zaustavljen razvoj grada i donošenje vrlo kvalitetnog dokumenta po svim procedurama. Amandmani imaju sasvim neku drugu poruku, a ne poruku razvoja", rekla je novinarima u Skupštini nakon pada GUP-a Bandićeva zamjenica Olivera Majić.

Oporbeni Tomislav Tomašević kazao je da je ovo veliki poraz Milana Bandića.

"Ovo je bila igra živaca. Svako ovo pobrojavanje, svakih pola sata, očito je HDZ-u ovo bio prevelik zalogaj s obzirom na pritisak. Uvjeren sam da Zagrebu trebaju novi GUP i gradonačelnik. Ovo je nastavak prema kraju Milana Bandića. Očito da između njih nije došlo do dogovora, ali napravili su sve što su mogli. Da nije bilo ujedinjene struke i oporbe, da nije bilo građana, udruga građana, GUP bi prošao. Ovako je bio prevelik pritisak na HDZ", rekao je Tomašević koji je dodao kako je apsolutno uvjeren da je ovo Bandiću zadnji mandat.

Cirkus u Skupštini završio uvjerljivim padom Bandićevog GUP-a

Podsjetimo, sjednica o izmjenama i dopunama Generalnog urbanističkog plana koji izaziva mnoge prijepore prekinuta je sinoć nakon završnog obraćanja višestrukog USKOK-ovog optuženika i gradonačelnika Zagreba Milana Bandića. U pozadini prekida bio je pokušaj HDZ-a i Bandića da se postigne dogovor o GUP-u, koji uključuje i kontroverzni projekt tzv. Zagrebačkog Manhattana, i to prije glasanja.

Sjednica je trebala početi u 10:30, no odmah je odgođena za 11:40 jer nema kvoruma. Naime, u dvorani se nisu pojavili zastupnici vladajuće koalicije Bandića i HDZ-a. To je, sasvim izgledno, dio njihove taktike kako bi sve još prolongirali da bi se u međuvremenu mogao postići dogovor. I novi pokušaj da krene sjednica u 11:40 je propao jer i dalje nema bandićevaca i HDZ-ovaca. Zbog kaosa koji su bandićevci i HDZ-ovci izazvali u Skupštini, oporba je došla pred zgradu vlade i poručila da očekuje od Plenkovića da donese odluku o GUP-u.

Nakon što su se Bandićevi i HDZ-ovi zastupnici napokon u 12:40 sati udostojili pojaviti u Skupštini, HDZ je odmah tražio polusatnu pauzu za konzultacije.

Uslijedilo je rušenje  svih HDZ-ovih amandmana na glasanju, a onda i glasanje o samom GUP-u koji je uvjerljivo pao.

Pročitajte više