Papa neće proglasiti Međugorje međunarodnim svetištem

BISKUPSKI ordinarijat mostarsko-duvanjske biskupije opovrgnuo je u srijedu medijske najave da bi papa Benedikt XVI. mogao nepriznato svetište u Međugorju proglasiti međunarodnim, kako je to zagrebački Večernji list objavio 11. veljače ove godine.

"Ako Sveta Stolica kani proglasiti međunarodnim neko svetište u jednoj biskupiji, to čini na molbu mjesnog biskupa dotičnoga mjesta i biskupske konferencije te zemlje. Mostarski biskupi, ni prethodni (Pavao Žanić) ni sadašnji (Ratko Perić), nisu nikada iznosili nikakvu molbu za to s obzirom na Međugorje. Dapače, obojica su biskupa isticala da Međugorje kao zakonita župa mostarsko-duvanjske biskupije nije svetište ni u dijecezanskom, kamoli u nacionalnom ili internacionalnom pogledu", navodi se u priopćenju Biskupskog ordinarijata objavljenog u Mostaru.

Večernji list također je objavio "da su do konačnog suda Crkve dopuštena privatna hodočašća u Međugorje s pastoralnom pratnjom vjernika", a Ordinarijat biskupije u Mostaru tvrdi da je to, kako je navedeno u priopćenju, neistinito.

"U svakoj svojoj izjavi Kongregacija za nauk vjere jasno je naglašavala, u pismima francuskim biskupima 1995., 1996. i 1998. godine, da na temelju Biskupske izjave iz Zadra 1991., nisu dopuštena hodočašća u Međugorje, ni na župnoj ni na biskupijskoj razini, dapače ni privatna, ako bi se tim potvrđivala ukazanja koja Crkva do danas nije priznala. Toga su se dužni pridržavati katolički vjernici, svećenici i biskupi" - objašnjava Biskupski ordinarijat u Mostaru.

Pročitajte više