Papina poruka mira

Obrazovati ljude za mir trajna je zadaća, naslov je Papine mirovne poruke koja je u utorak u Vatikanu predstavljena akreditiranim novinarima, a koju će Ivan Pavao II. izreći u povodu Dana mira, 1. siječnja 2004.

Pred teškim pitanjima mira i sigurnosti u današnje vrijeme Papa predlaže primjenu onoga što karakterizira misiju Crkve, odnosno stalno obrazovanje i odgajanje ljudske savjesti za mir, rekao je kardinal Renato Martino, predsjednik Papinskog vijeća pravde i mira.

"Sama upotreba sile neće eliminirati terorizam", poručuje Ivan Pavao II. "Nisu dovoljne kaznene ili represivne mjere protiv terorizma. Potrebno je ići do korijena tog fenomena, analizirati ih i preuzeti jasnu političku zadaću", stoji u Papinoj mirovnoj poruci. Nužno je da države izbjegnu "kušnji pribjegavanja zakonu sile, umjesto sili zakona", stoji u poruci koja će biti upućena svjetskim državnicima i čelnicima svjetskih organizacija.

Središnji dio poruke odnosi se na legitimnost, na obrazovanje ljudi da štuju međunarodne zakone. "Pojedince i narode treba obrazovati na štovanje međunarodnog reda. Mir i međunarodno pravo su međusobno povezani. Pravo omogućuje mir", poručuje Papa. Sveti Otac podsjeća na "pacta sunt servanda", odnosno da se potpisani sporazumi moraju štovati. Papa podupire Ujedinjene narode kao sustav kolektivne sigurnosti i organizaciju koja je znatno pridonijela na promicanju štovanja ljudskog dostojanstva i slobodi naroda, te poziva na reformu UN-a kako bi ta organizacija mogla učinkovito provoditi ciljeve zbog kojih je utemeljena.

"Demokratske zemlje znaju da upotreba sile protiv terorista ne može opravdati odustajanje od načela pravne države. To bi bile neprihvatljive političke odluke", poručuje Papa i upozorava kako "ishod nikada ne opravdava sredstvo". Podsjeća se kako se oružje može upotrebiti isključivo za obranu.

(Hina) stom sb

Pročitajte više