Pariška novinarka za Index: "Ovo je šok, kao da vam padne bomba usred stana"

Foto: EPA/Facebook

KIKA Čurović, novinarka Courrier Internationala i dugogodišnja stanovnica Pariza, u kraćem telefonskom razgovoru prenijela nam je prve dojmove nakon katastrofalnog požara.

"Vidjela sam čudan dim, ali nije mi palo na pamet da bi Notre-Dame mogao gorjeti"

"Današnja naslovnica Liberationa apsolutno je fantastična, napravili su igru riječima, Notre-Dame, Našu Gospu, preinačili su u Notre Drame – naša drama", započinje naša sugovornica.

"Što se tiče samog požara, bila sam negdje kod opere i vidjela odjednom ogroman dim bijele boje, jako čudan, koji se nadvio, a dolazio je iz smjera Notre-Dame. Naravno, nije mi palo na pamet da bi Notre-Dame mogao gorjeti. I onda sam pogledala na telefon jer je bilo ipak previše sirena i helikopteri su počeli nadlijetati grad i vidjela poruku frenda iz Makedonije – gori Notre-Dame", priča naša sugovornica koja ipak nije išla na lice mjesta.

"Prijatelj mi je rekao da se više od prirodnog užasa boji teorija urota koje će procvasti"

"Nisam išla gledati požar. Mislila sam otići s prijateljicom, ali onda smo rekle - nećemo u voajere. Nazvala sam jednog prijatelja, Francuza, koji je otišao i rekao da je užasno, ali da se više od tog prirodnog užasa boji teorija urota koje će procvasti", ističe Čurović pa spominje neke od temelja na kojima se grade nagađanja o uzrocima:

"Sinoć je Macron trebao govoriti, konačno napraviti rezime svih razgovora povodom pobune potaknute Žutim prslucima, i to je odmah izazvalo gomilu nagađanja i glasina. No televizije i mediji jako su se brzo prebacili iz tog katastrofičnog registra na pozitivnije projekcije. Govore o tome što se može obnoviti, idu i na relativnu relativizaciju – jer strašno je što se dogodilo – da nema katedrale na svijetu koja nije gorjela, a čule su se i lagane kritike - zar se morala obnavljati u originalnom materijalu, u drvetu. Naime, na nekim drugim katedralama mijenjane su drvene konstrukcije krovišta u metalne", nabraja Čurović.

"Utjeha je da su se katedrale kroz povijest često obnavljale"

No ni danas, nakon požara, još nije poznata njegova konačna bilanca: "Urušavanje je, kako kažu, izbjegnuto iako se i dalje ne zna kako će kamen reagirati na rast temperature. Temperaturu je na kamen prenijelo olovo koje je na nekim mjestima bilo postavljeno između blokova, potom je uslijedio tuš hladne vode i ne zna se kakva će, nakon svega, biti reakcija kamena", priča novinarka.

Ipak, kaže kako se "pretpostavlja da su ova dva glavna zvonika uz pročelje očuvana, isto pretpostavljaju i za rozetu. Tješi da su se katedrale kroz povijest često obnavljale i ona ima jako malo izvornih dijelova iz 12. stoljeća. Recimo, ovaj zvonik koji se obrušio, obnavljan je u 19. stoljeću. Uglavnom, pokušava se izaći iz katastrofizma, ali to je šok, kao da vam padne bomba usred stana", zaključuje naša sugovornica.

Pročitajte više