Patrijarh Irinej: Srbija je sve gdje žive Srbi

Foto: Hina

IAKO srpske vlasti na čelu sa Vučićem, Dačićem, Vulinom i ekipom Hrvatskoj često, evo prigodnog naziva, popuju o povratku ustašluka, u svoje dvorište rijetko gledaju.

Primjerice, prvi bi im se na redu mogao naći baš pop, i to vrhovni pop Srpske pravoslavne Crkve, patrijarh Irinej.

On je više-manje otvoreno dao do znanja da promovira ideju Velike Srbije koja je kriva za ratove devedesetih.

"Gdje god žive Srbi, to je Srbija, bilo u Srbiji, bilo u BiH, Vojvodini, Crnoj Gori ili drugim mjestima", kazao je uz ostalo poglavar SPC, dodajući i kako smatra "tragičnim ponašanje braće rimokatolika", za koje je kazao kako su izazvali najveća stradanja Srba, a pritom nisu nikada iskazali kajanje niti uputili ispriku.

To je rekao na beogradskom sajmu knjiga gdje je sudjelovao u promociji publikacije o stradanju Srba na području BiH u 20. stoljeću.

Ustvrdio je i kako su "Hrvati jedini u Europi imali dječje logore".

Licemjerni pop prije mjesec dana u Šibeniku govorio skroz nešto drugo

Zanimljivo, baš je taj Irinej, uz pratnju još jednog huškača, srpskog ministra obrane Vulina, prije nepunih mjesec dana bio na ustoličenju episkopa dalmatinskog Nikodima Kosovića u Šibeniku.

No, u gradu koji je u rujnu 1991. godine na svojoj koži itekako bolno osjetio što znači ideologija o tome da je Srbija tamo gdje žive Srbi, Irinej tada ipak nije tako govorio. Jasno, mislimo na opsadu Šibenika 1991. godine kad su pobunjeni Srbi i JNA danima bombardirali grad.


Čini se da je Irineju ipak prijatnije takve stvari govoriti unutar srpskih granica koje su na karti, a ne unutar granica koje ima u svojoj glavi.

Dapače, tada je Irinej zgroženo govorio da i kod Srba još ima mržnje te da se pripremaju osvete. Hrvati su mu u Šibeniku bili "braća katolici".

„I u našem narodu mržnja nije prestala, osvete se pripremaju i nagovještavaju. Bože budi sa mnom pa da se one nikada ne realiziraju. Vi živite ovdje kao maleno stado u jednoj nama bliskoj državi s braćom katolicima od kojih očekujemo, prije svega od predstavnika Crkve, da čujemo riječi evanđeoske, riječi mira i ljubavi. Da čujemo riječ da smo prije svega kršćani i kao takvi jedni prema drugima pokažemo ljubav i uvažavanje, to je prvi korak, jer Gospod traži od nas i braće katolika i svih onih koji pripadaju nekoj vjeri da ljubimo jedni druge, jer svi nosimo lik božji u sebi. I u svakom od nas, bez obzira na podrijetlo i boju kože, je prisutan Gospodin", kazao je patrijarh Irinej početkom listopada u Šibeniku

Dodao je kako je potrebno živjeti u nadi i moliti se da nestane mržnje među ljudima, posebno među kršćanima, te da je zadatak svih opraštati jedni drugima kao što Bog oprašta ljudima.

Niti mjesec dana kasnije, na sigurnom u Beogradu, baš će on biti taj koji raspiruje mržnju.

A na promoviranje velikosrpskih ideja patrijarha Irineja reagirali su iz Islamske zajednice BiH, još jedne grupe koja dobro zna koliko je zla nanijela ideja koju patrijarh na sajmu knjiga promovira.

"Posljednji javni istup patrijarha SPC Irineja u kojem je, između ostalog, kazao da je 'Srbija gdje god žive Srbi', primljen je sa zabrinutošću i ogorčenjem među muslimanima u BiH i regiji", stoji u priopćenju dostavljenom medijima iz rijaseta (poglavarstva) IZ BiH u Sarajevu.

"Još jednom se pokazalo da je ideja 'velike Srbije' koja je prouzročila stradanja milijuna ljudi na ovim prostorima začeta, odgajana i provedena u dijelu svećenstva i srpskih nacionalističkih elita. Zabrinjava da se ta ideja i danas ponovo oživljava kroz istupe zvaničnika i različite političke i društvene inicijative", stoji u izjavi koju je povodom Irinejeva istupa objavila Islamska zajednica u BiH.

Podsjetili su kako je u ratovima devedesetih godina prošlog stoljeća ubijeno stotinu njenih imama, na stotine ih je stradalo u logorima srpske vojske, porušeno je 614 njenih džamija te stoga iskazuje svoju zabrinutost i upozorava europsku, muslimansku i svjetsku javnost na opasnost koja dolazi od neodgovornog dijela svećenstva SPC.

Islamska zajednica u BiH nada se i kako pravoslavno svećenstvo i vjernički pravoslavni narod u BiH ne podupire izjave Irineja koje potkopavaju suverenitet BiH kao države i siju razdor među narodima.

"Jedino s čim se u IZ slažemo u izjavama Irineja jest njegova konstatacija da 'narod koji stvara povijest na zločinima i krvi drugih naroda nema budućnost'", stoji u priopćenju.

Danas-sutra će reagirati netko iz Hrvatske, netko će, kao odgovor Irineju koristiti ustašku retoriku, i eto odlične prilike Vučiću, Dačiću, Vulinu i Irineju da opet malo popuju preko granice, sve se praveći da ne vide kakav talog im se nakupio u vlastitom dvoru.

Pročitajte više