Petar Ćurić član međunarodnog žirija natjecanja udaraljkaša u Sloveniji

PULJANIN Petar Ćurić, poznati udaraljkaš, akademski glazbenik i pedagog, prošlog je vikenda kao član žirija sudjelovao na 37. Državnom natjecanju mladih glazbenika Slovenije u Velenju.

Međunarodni žiri u sastavu: Matevž Bajde (Slovenija), Petar Ćurić (Hrvatska), Igor Lešnik (Hrvatska) i Nebojša Jovan Živković (Njemačka/Srbija), u tri je dana poslušao i ocijenio preko 70 natjecatelja na razinama od Osnovnih i Srednjih glazbenih škola do Glazbene akademije te dodijelio zlatne, srebrne i brončane nagrade najuspješnijim kandidatima.

Ono što je ovogodišnje slovensko natjecanje udaraljkaša učinilo posve jedinstvenim u usporedbi s prijašnjim godinama, upravo je bio sam žiri. Jer, nikad se još nije dogodilo da se na jednom mjestu zajedno pojave svi povijesno najodgovorniji za razvoj i afirmaciju udaraljki kao ravnopravnog klasičnog instrumenta na prostorima Zapadnog Balkana.

Naime, dok je Živković osnivatelj katedre klasičnih udaraljki na  akademijama u Srbiji, Lešnik je poznat kao tvorac odjela udaraljki pri Glazbenoj akademiji u Zagrebu, a ocjenjivani studenti su pak bili učenici Borisa Šurbeka, osnivača katedre udaraljki pri Glazbenoj akademiji u Ljubljani i lidera prvog ikad osnovanog ansambla udaraljkaša na ovim prostorima.

I.K.

Pročitajte više