Petrokemija tvrdi da nije bilo razloga za uznemiravanje građana

UPRAVA Petrokemije ocijenila je danas da kutinski Centar za obavješćivanje jučer nije imao nikakve potrebe uznemiravati građane zbog osjetnije prisutnosti amonijaka u zraku jer je, kako tvrdi, bila riječ o uobičajenoj pojavi koja se javlja s jugoistočnim vjetrom, ali ne prelazi dopuštene vrijednosti.

Predsjednik Uprave Boris Mesarić rekao je da nije bilo nikakvih tehnoloških problema te se "ni po jednom kriteriju nije radilo o izvanrednoj situaciji". Zato nije bilo nikakve potrebe uznemiravati građane, a osobito davati upute o posebnim mjerama zaštite, kazao je Mesarić.

Ustvrdio je da o tome uvjerljivo govori i sanitarno-inspekciji nalaz, učinjen nakon priopćenja kutinskoga Centra za obavješćivanje, a na zahjev Hrvatskoga toksikolološkog zavoda iz Zagreba. U njemu stoji da "senzorskim zapažanjima sanitarnog inspektora nije primijećen stran, primjetljiv miris amonijaka koji bi bio neuobičajen s obzirom na rad tvornice". Inspektor dalje u pisanom obliku zaključuje da u Petrokemiji teku planirani remontni radovi bez pritužbi radnika na otežane uvjete (zbog mogućeg zagađenja zraka i slično), rekao je Mesarić.

Državni centar za obavješćivanje jučer je priopćio da se u Kutini jučer u 9,30 sati u zraku počeo osjećati vrlo jak miris amonijaka pa se stanovništvo uznemirilo zbog neugodna mirisa i smetnja s očima.

Lokalni radio o tome je obavijestio stanovništvo, preporučujući ljudima da izbjegavaju izlazak iz zatvorenih prostorija.

Mjerenja na šest postaja u Kutini pokazala su da je u jednom trenutku u zraku bilo 2111 mikrograma amonijaka u prostornome metru, a dopuštena količina je 250 mikrograma, priopćio je jučer Državni centar za obavješćivanje.

Pročitajte više