pirovac - srušen dio bedema iz 16. stoljeća

Privatni investitor Boris Savić iz Zagreba kojemu je šibenski Konzervatorski odjel Uprave za zaštitu kulturne baštine dopustio unutrašnju rekonstrukciju stambene zgrade u Pirovcu, čiji je vanjski zid dio bedema iz 16. stoljeća koji je nekada opasivao to mjesto, danas je srušio bedeme, a kamenje odvezao na smetlište.

Kad je doznao za devastaciju bedema, pirovački načelnik Ante Šparica odmah je alarmirao javnost i stručnjake kako bi se sporni radovi zaustavili, a bedemi, ako je to još uopće moguće, vratili u prvobitno stanje. I Konzervatorski odjel, na čijem je čelu Joško Ćuleza, reagirao je naredbom daljnje obustave radova i povratom objekta u prvobitno stanje, ali kamen je već završio na smetlištu.

Uprava za zaštitu kulturne baštine investitoru je dala suglasnost za unutarnju rekonstrukciju kuće, no on na temelju te suglasnosti nije smio raditi ništa, a ponajmanje rušiti bedeme jer suglasnost izričito služi samo kao dokumentacija potrebna za izdavanje lokacijske dozvole. Savić je srušio dio bedema na kojemu je smio tek sanirati pukotine i fuge popuniti žbukom, za pripremu koje je dobio rigorozno propisan recept.

(Hina) df vkn

Pročitajte više