Pitali smo Nevenu Rendeli kojih joj je pet omiljenih knjiga

Foto: Privatan album

NEVENA Rendeli poznata je hrvatska novinarka i televizijska voditeljica.

Rođena je u Zagrebu 1981., gdje je kasnije i diplomirala sociologiju na Filozofskom fakultetu i novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti. Jedno je od zaštitnih lica HTV-a, na kojoj je vodila niz uspješnih emisija i projekata.

Za Index je Nevena Rendeli otkrila kojih joj je pet omiljenih knjiga.

Sapiens. Kratka povijest čovječanstva - Yuval Noah Harari

Iako vjerojatno kasnim jer mi je ovaj megahit dospio u ruke tek nedavno, moram priznati da se slažem s kritičarima cijelog svijeta da je ova knjiga genijalno otkriće. Tako precizan, a opet čitljiv i zanimljiv presjek povijesti civilizacije nisam nigdje drugdje našla, a u međuvremenu su izašla još dva «nastavka» koje se tek spremam pročitati. Tko je čovjek, kako je nastao, je li kapitalizam urođen u nama i slična pitanja i odgovore pronaći ćete kod Hararija. 

Elementarne čestice - Michel Houllebecq

Veliki sam obožavatelj ovog francuskog cinika i teško mi se odlučiti za jedan njegov roman, no od Elementarnih čestica je sve, barem kod mene, krenulo. Iako mogao bi to biti i roman Platforma, Karta i teritorij pa vjerojatno i najnoviji njegov roman Serotonin koji još nisam pročitala. Enfant terrible francuske književnosti svaki put oduševi krajnje bolnim skiciranjem naše sadašnjosti, a često i budućnosti jer njegovi romani nevjerojatno predviđaju zbivanja na svjetskoj sceni.

O ljubavi i drugim nečistim silama - Gabriel Garcia Marquez

Marquez je majstor pisanja i svaki njegov roman pršti od slikovitosti, mudrosti i genijalnog talenta. No ova mala knjižica od stotinjak stranica došla mi je nedavno u ruke po preporuci moje svekrve i zaljubila sam se u svaku stranicu. Malo remek-djelo prepuno boja, živopisnih likova, opisa i života. Nevjerojatno koji je Marquez majstor.

Oni ne bi ni mrava zgazili - Slavenka Drakulić

I inače cijenim jednu od naših najprevođenijih književnica i pročitala sam sve što je napisala, no ova knjižica urezala mi se u pamćenje jer sam je čitala u nekim formativnim godinama i pridonijela je mojem razumijevanju rata. Na tragu Hannah Arendt i njezinog Eichmanna u Jeruzalemu govori o banalnosti zla i tome kako politika i rat od naših susjeda rade zločince.

O čemu govorim kad govorim o trčanju - Haruki Murakami

Knjiga koju će voljeti vjerojatno samo trkači ili oni koji znaju ili pretpostavljaju što to znači istračati maraton ili 100 kilometara. No kako je Murakami prvenstveno pisac, a ne sportaš, ova je knjiga gotovo kao njegova ispovijed, biografija, dnevnik ili tijek misli dok trči. A čovjeku svašta padne na pamet kad je sam sa svojim mislima više od tri sata dnevno.  

Pročitajte više