Plato džamija: Izraelci osumnjičeni za pripremu atentata

Policija je u ponedjeljak priopćila da je uhitila devet Izraelaca koje sumnjiči da su planirali granatirati Plato džamija u istočnom Jeruzalemu, rekavši kako ih je morala pustiti u nedostatku dokaza.

Osumnjičenici, koji su uhićeni prije mjesec dana, pušteni su u nedostatku dokaza, a gradonačelnik Jeruzaelam Ehud Olmer izrazio je u ponedjeljak zadovoljstvo radom služba sigurnosti.

"To pokazuje marljivost naših službi koje čine nemoguće kako bi spriječile takve napade židovskih ekstremista", kazao je on za izraelski vojni radio.

Devet osumnjičenika planiralo je, kako tvrdi izraelska policija, ispaliti jednu ili više protutenkovskih granata na džamije, kako bi izazvali val nezadovoljstva u arapskom svijetu i spriječili izraelsko povlačenje iz pojasa Gaze.

Kako navode istražitelji, planirali su kupiti raketu Law i ispaliti je s terase sjedišta židovske vjerske ustanove u jeruzalemskom starom gradu. Usto su pokušali nabaviti granate.

U tu svrhu stupili su u vezu s aktivistom kojega je ubacio Shin Beth, izraelska služba za unutarnju sigurnost.

Izraelske vlasti vrlo ozbiljno shvaćaju prijetnje židovskih ultranacionalista o napadu na Plato džamija, treće sveto mjesto islama.

Budući da je vrlo teško postaviti bombe na Platou, policija i služba unutarnje sigurnosti već više mjeseci istražuju mogućnost raketiranja, granatiranja, ili napada pomoću bespilotne letjelice napunjene eksplozivom.

Početkom osamdesetih Shin Beth je razbio tajnu ultranacionalističku mrežu koja je pripremala napad velikih razmjera na Plato džamija kako bi podrovala mirovni ugovor s Egiptom iz 1979. i spriječila rušenje židovskih naselja na Sinajskom poluotoku 1982.

(Hina) xvrad yrt

Pročitajte više