Plenković nakon sastanka s Pompeom: Osim viza pričali smo i o nabavi aviona

Foto: HDZ

PREMIJER Andrej Plenković obratio se novinarima nakon sastanka s američkim državnim tajnikom Mikeom Pompeom. Rekao je kako su se u razgovoru posebno dotaknuli pitanja ukidanja američkih viza za hrvatske građane.

"Vjerujemo da ćemo ove godine biti ispod 3 posto odbijenih zahtjeva. Nadam se kako će se vidjeti da smo ispunili sve uvjete i da ćemo ostati bez viza za posjet SAD-u", rekao je uvodno Plenković.

>> Pompeo: Hrvati će uskoro putovati u SAD bez viza

Plenković je kazao da su teme razgovora bile i dvostruko oporezivanje, ali i da se razgovaralo o stanju u BiH, odnosima Europske unije i SAD-a.

"Spomenuli smo i proces nabave vojnih zrakoplova, ali taj proces traje i kada Hrvatska sve evaluira, onda će donijeti odluku", rekao je Plenković.

Plenković je zamolio Pompea da prenese dobre želje Trumpu, s obzirom na to da se jutros doznalo da je pozitivan na koronavirus.

Pompeo se zahvalio Plenkoviću što je samo zbog sastanka s njim doletio iz Bruxellesa te kazao da mu je lijepo biti u Dubrovniku. Pohvalio je Hrvatsku za njeno predsjedanje Europskom unijom. 

"SAD predviđa da će broj od preko 100 kompanija koje rade u Hrvatskoj porasti", kazao je Pompeo, dodavši da je vlada olakšala uvjete za gospodarstvo i biznis.

Što se tiče viznog režima, Pomeo je uvjeren da će uskoro doći do ukidanja. 

"Mi smo opredijeljeni za suradnju s Hrvatskom za ispunjavanje ostalih uvjeta", rekao je Pompeo.

Pompeo: Izbor borbenih zrakoplova suverena je odluka Hrvatske

Pompeo je rekao kako je izbor borbenih zrakoplova “suverena” odluka Hrvatske, u trenutku kad Hrvatska treba odlučiti između četiri ponude među kojima je i američka. 

“Što se tiče aviona F-16, to je suverena odluka hrvatskog vodstva i ne sumnjam da će biti dobra”, rekao je Pompeo u Dubrovniku na tiskovnoj konferenciji s premijerom Andrejom Plenkovićem. 

Kazao je kako je ponosan na američke proizvode i kako će SAD financijski podržati američku ponudu.

Hrvatska nabavlja 12 borbenih aviona, a dobila je četiri ponude. SAD nude novi F-16 blok 70, Švedska je Hrvatskoj ponudila novi avion Gripen C/D model, Francuska nudi polovni model aviona Rafal, a Izrael polovni model F-16, blok 30. 

Pročitajte više