Plenković prozvao učitelje i sindikate: Ugrožena je matura i upisi na fakultete

Foto: Pixsell, Index

PREMIJER Andrej Plenković se u Banskim dvorima obratio medijima o štrajku učiteljima s kojima je danas imao i bliski susret na Markovom trgu. 

"Znamo da su neki koeficijenti nepravedni. Uzeli smo savjetnike da napravimo analizu koeficijenata", započeo je Plenković o koeficijentima čije povećanje traže učitelji. 

"Nudili smo 2 posto na plaću još u rujnu. Sindikati su to odbili. Krenuli su pregovori i mirenje. Shvatili smo da nailazimo na zid. Otišli smo nazad, odustali od smanjenja PDV-a i ponudili 2+2+2. Djeca će teško nadoknaditi dane, bit će u pitanju možda neki blagdani, bit će možda odgođena matura, ugroženi su upisi na fakultete", poručio je Plenković.

"Ovo je vlada koja diže plaće. Da je ovo zločesta vlada koja smanjuje plaće, ja bih rekao: 'Dobro.' Ali on je u ovakvoj situaciji, po mom dubokom uvjerenju, pretjeran.", dodao je. 

"Apeliramo na učitelje, na roditelje na učenike, na kraju i na sindikalne čelnike. Moram reći da ovo ima neke predizborne konotacije, to nije sporno", rekao je Plenković.

"Ovo je razumna, racionalna vlada koja radi i za učitelje, i za profesore, i za radnike, i umirovljenike", dodao je. 

"Ja tu ne vidim nikakav problem, to je stvar tehnologije prosvjeda. Ali nije istina da mi ne vodimo dijalog, stalno se vodi dijalog", odgovorio je Plenković na pitanje novinara o današnjem potezu sindikata koji su Plenkoviću samo podignuli transparent pred lice nakon njegovog izlaganja pred njima na Markovom trgu.

Pročitajte više