KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Plenković: Teret ove krize moramo svi podnijeti. Uhljebi? Gledajte, to su etikete

Screenshot: HRT

PREMIJER Andrej Plenković rekao je da je sada najveća zadaća vlade borba protiv ekonomsko-socijalnih posljedica pandemije koronavirusa, da je od svih ministara zatražio uštede u resorima te da teret ove krize treba iznijeti solidarno.

Rekao je to gostujući u emisiji HTV-a 1 na 1, čiji je autor i voditelj Romano Bolković, a veći dio razgovora prošao je u povlađivanju Bolkovića Plenkoviću, pa čak i u otvorenom ulizivanju. 

> Ulizivanje Plenkoviću na HTV-u: Stalno su vas rušili, nevjerojatno ste snalažljivi

"Teret ove krize moramo podnijeti solidarno i svi će u tome sudjelovati. Mi ćemo kroz razgovore nastojati senzibilizirati sve aktere da shvate o čemu se ovdje točno radi. U ovoj krizi je najvažnija neizvjesnost vremenskog faktora. Nitko u svijetu ne zna kada ćemo dobiti lijek, kada ćemo dobiti cjepivo, kada ćemo steći imunitet, to su temeljna tri pitanja", rekao je Plenković govoreći o gospodarskoj krizi.

Kaže da je najveća zadaća vlade savladavanje gospodarskih posljedica krize. No odmah dodaje: "Mi ne želimo upasti u zamku da se nešto naglo olabavi pa da imamo nova žarišta zaraze. Identificirali smo dva žarišta - jedno su zdravstvene ustanove, a drugo domovi za starije, tamo je populacija najosjetljivija i podložna smrtnim posljedicama."

Na primjedbu da će građani morati i jesti, rekao je da će se voditi računa o oba aspekta - i o borbi za zdravlje građana i za gospodarstvo. 

"Uhljebi? To su etikete"

"Mrska mi je ta riječ, ali se udomaćila. Što će s ljudima koje mnogi zovu uhljebi?" pita Bolković.

"Gledajte, to su etikete. Ajmo otvoriti malo tu raspravu koja postoji. Sada imate tu debatu, državni sektor ili privatni sektor. Ja mislim da to ne možemo gledati pojednostavljeno. Mi smo danas puno otporniji na krizu nego proteklih godina i to upravo zbog naših politika. Uvijek može biti racionalnije, ali ja ne volim ta etiketiranja o tim nekim uhljebima, to se malo uvriježilo kao svojevrsni sleng u raspravi, da je to samo po sebi datost. Ja sam siguran da ima situacija koje nisu dobre, koje treba sankcionirati, ali baš svima lijepiti jednu vrstu etikete i dati prednost onima koji bi gotovo da država i institucije ne postoje... Što bismo mi sada da nemamo sustav zdravstva, tko bi odgovorio na ovo da nemamo policiju, civilnu zaštitu, vojsku, vatrogasce? Sve su to službe koje moraju postojati, moramo naći balans između razumijevanja za ulogu države i bucmaste države koja je možda uzela previše", rekao je Plenković.

Pročitajte više