Pobunjenici Shana predali oružje vojsci Mianmara

Nekadašnji pubnjenici Shana predali su oružje vojnom režimu Mianmara u zamjenu za "bezuvjetni" mir, objavili su mediji u Yangonu u četvrtak. L

11. brigada državne nacionalne vojske Shana predala je uskladištene minobacače, lansirne rakete i pištolje generalu Aungu Htweu, zapovjedniku sjevernog područja, piše dnevnik Mirror.

Svečanost "Oružje za mir" održana je u gradiću Tein-ni u Lashiu, državi Shan.

Brigada je prvo potpisala mirovni sporazum s Yangonom 1995. ali su smjeli zadržati svoje oružje deset godina.

Državno vijeće za mir i razvoj Mianmara nedavno je zatražilo da sve nekadašnje pobunjeničke skupine predaju svoje oružje kao dokaz spremnosti na pronalaženje političkog rješenja za više desetljeća star problem s etničkilm i teritorijalnim pobunama.

Gotovo desetak pobunjeničkih frakcija potpisalo je mirovne sporazume s vojnom huntom koja je na vlasti u Mianmaru još 1995. godine u zamjenu za nemiješanje vladinih jedinica u njihove teritorije, poluautonomiju i makar skromnu pomoć u razvoju od središnje vlade u Yangoonu. Visoravan Shana poznata je kao jedan od najvećih proizvođača sirovog opijuma, a različite pobunjeničke milicije i oružane frakcije financiraju se uglavnom od poreza na trgovinu narkoticima.

(Hina) xbnš ysd

Pročitajte više