POČELO OBILJEŽAVANJE 135. OBLJETNICE BANJALUČKOGA SAMOSTANA "MARIJE ZVIJEZDE"

Svetom misom koju je predvodio banjalučki biskup Franjo Komarica danas je započelo obilježavanje blagdana Velike Gospe i 135. obljetnice utemeljenja samostana reda Cistercita (Trapista) "Marije Zvijezde" u Banjoj Luci. L

Taj jedini preostali samotan reda Trapista na Balkanu utemeljio je 1869. pater Franz Pfanner koji je bio prvi superior "Marije Zvijezde".

U sklopu proslave, koja je će biti zaključena na Veliku Gospu, u kripti samostanske crkve biti će postavljena izložba fotografija te prikazan dokumentarni film o povijesti "Marije Zvijezde" čiji su redovnici uvođenjem struje i poljoprivredne mehanizacije prije 120 godina bili preteče industrijske revolucije u tim krajevima.

Trapisti su 1875. sagradili i današnju banjalučku pivovaru, a popularni naziv toga katoličkoga reda proslavio je, diljem svijeta, istoimeni delikatesni sir - Trapist, koji se do pred kraj Drugoga svjetskoga rata proizvodio u banjalučkom samostanu.

Redovnici "Marije Zvijezde" utemeljili su tvornicu tjestenine i sukna, a u desetinama obrtničkih radionica naučavali tisuće siromašne djece ? katolika, pravoslavnih i muslimana.

Taj jedinstveni samostan bio je svojevrsna "lokomotiva" razvoja kulture i školstva na europskim temeljima, a između dva svjetska rata tu je živjelo oko tri stotine redovnika i radilo oko četiri tisuće radnika.

U "Mariji Zvijezdi" danas su ostala samo tri redovnika.

(Hina) xspod ymc

Pročitajte više