Počeo drugi dan ministarske konferencije u Portu

DESETI ministarski sastanak Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) nastavljen je u subotu izlaganjima delegata na trećoj i posljednjoj plenarnoj sjednici.

Sastanak Vijeća ministara završit će, kako je najavljeno, usvajanjem cijelog niza dokumenata među kojima se, uz ministarsku deklaraciju, izdvaja Povelja OESS-a o prevenciji i borbi protiv terorizma.

Dvodnevnim sastankom u Portu dominira borba protiv terorizma kao središnja tema budući da OESS pokušava pronaći načine i prilagoditi se novim sigurnosnim prijetnjama u svijetu od kojih je međunarodni terorizam najveća.

O toj su temi prvog dana sastanka u petak govorili svi sudionici među kojima i hrvatski ministar vanjskih poslova Tonino Picula, koji je imao čast svojim govorom otvoriti prvu plenarnu sjednicu Vijeća ministara.

Picula je tada rekao da su nove prijetnje sigurnosti potvrdile nužnost sveobuhvatnog pristupa sustavu sigurnosti koji od svojeg postanka njeguje upravo OESS svojom strukturom temeljenom na tri dimenzije - političkom, ljudskom i gospodarskom.

Hrvatski ministar rekao je i da je Hrvatska od korisnika sustava sigurnosti prerasla u zemlju koja u sklopu svojih mogućnosti može ponuditi ekspertizu i pomoć u sigurnosnim pitanjima.

No, prvi dan sastanka ostat će upamćen po konačnoj potvrdi uspješno završenih pregovora između Hrvatske i SRJ o pitanju Prevlake. Hrvatski i jugoslavenski ministri vanjskih poslova Tonino Picula i Goran Svilanović u petak su u zajedničkoj izjavi rekli kako su dvije zemlje postigle dogovor o tekstu Protokola o privremenom režimu uz južnu granicu kojim se regulira cijeli niz sustava važnih za funkcioniranje države, pridonosi normalizaciji odnosa među građanima koji tamo žive, regulira demilitarizaciju i određuje jurisdikciju nad kopnom i morem.

To je, kako je naglasio, ministar Picula bilo važno učiniti upravo u Portu je 15. prosinca ističe mandat promatrača Ujedinjenih naroda na Prevlaci i da dogovor između dviju zemalja nije postignut bilo bi došlo do nedopustivog vakuma.

I Picula i Svilanović potvrdili su da će Protokol o privremenom režimu o Prevlaci biti potpisan početkom slijedećeg tjedna, najvjerojatnije u utorak, do kada dvije strane još trebaju dogovoriti mjesto potpisivanja sporazuma.

Pročitajte više