Poduzeće "Cesta" d.d. Požega uklonilo sav otpad u Parku prirode Papuk

DJELATNICI Javne ustanove Park prirode Papuk danas su u nazočnosti predstavnika tvrtke "Cesta" d.d. Požega i investitora radova na saniranju prometnice KutjevoPetrov Vrh, županijske Uprave za ceste obavili pregled toga dijela Parka prirode Papuk kako bi se uvjerili je li uklonjeno 15ak protuzakonito odbačenih bačava s opasnim tvarima i veće količine asfaltnog otpada.

Utvrdili smo da je izvođač radova Cesta d.d. Požega uklonio sve otpadne tvari, uključujući i asfaltni otpad odbačen pokraj Rikinog vrela i u sam taj prostor, izjavio je ravnatelj Javne ustanove Park prirode Papuk Ivica Samardžić.

Izrazio je zadovoljstvo i provedenom sanacijom, dodavši da se priroda polako oporavlja od nanesenih šteta.

Krajem srpnja djelatnici Parka prirode Papuk i inspektor zaštite prirode Ministarstva zaštite okoliša i prostornog uređenja Željko Vuković otkrili su na spomenutoj lokaciji nedopušteni otpad, među kojim i bačve iz kojih je istjecala crna tekućina.

Nakon toga je inspektor Vuković podnio kaznenu i prekršajnu prijavu protiv izvođača radova Cesta d.d. Požega i investitora Županijske uprave za ceste.

Poseban je problem što izvođač nije za radove koje obavlja u Parku prirode, ishodovao potrebnu dokumentaciju koja propisuje uvjete zaštite prirode, kazao je ravnatelj Samardžić.

To je učinjeno tek nakon privremene obustave radova na sanaciji prometnice.

"Od tvrtke Cesta d.d. Požega dobili smo pismenu ispriku zbog netočnih izjava objavljenih putem javnih glasila da nisu odlagali opasni otpad", kazao je Samardžić.

Pročitajte više