Poginulom vojniku Josipu Briškom uništili mural. Oglasio se ministar Banožić

Screenshot: MORH

MINISTAR obrane Mario Banožić najoštrije je osudio devastaciju vinkovačkog murala posvećenog hrvatskom vojniku, skupniku Josipu Briškom, koji je poginuo u mirovnoj misiji u Afganistanu 2019. tijekom napada  talibana, priopćeno je iz Ministarstva obrane RH.

"U ime Ministarstva obrane i svoje osobno ime najoštrije osuđujem svaki oblik devastacije, posebice posljednjeg slučaja uništavanja murala na vinkovačkom groblju posvećenog skupniku Josipu Briškom, hrabrom hrvatskom vojniku poginulom u Afganistanu. Ovakav čin popraćen ispisivanjem imena talibanskog ministra, traženog zbog više terorističkih napada, apsolutno je neprihvatljiv i neprimjeren kako za Grad Vinkovce tako i za cijelu Hrvatsku", rekao je ministar Banožić. 

Naglasio je da "ovakvi incidenti šire mržnju i netrpeljivost" i da se "ne smiju ignorirati". 

"Uz pomoć svih nadležnih institucija poduzimaju se sve potrebne mjere i postupci kako bi se utvrdio počinitelj i mural što prije sanirao", dodao je ministar Banožić.

Skupnik Josip Briški bio je pripadnik 10. hrvatskog kontingenta u NATO misiji potpore miru RESOLUTE SUPPORT u Afganistanu. Umro je od teških ozljeda zadobivenih tijekom napada talibana na vozilo Hrvatske vojske u Kabulu u srpnju 2019 godine.

Policijska uprava vukovarsko-srijemska u utorak je priopćila da je 20. rujna u Vinkovcima, u Grobljanskoj ulici proveden očevid jer je "na dijelu zida vinkovačkog gradskog groblja sprejem ispisan latinični neprimjereni natpis".

Policija poduzima mjere i radnje s ciljem utvrđivanja svih okolnosti te će se podnijeti kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu, dodali su iz policije.

Pročitajte više