Polača i Škabrnja: Zbog stradalih voćnjaka traže uvođenje stanja elementarne nepogode

PROŠLOTJEDNE vrlo niske temperature u ravnokotarskim voćnjacima izazvale su gotovo stopostotne štete, pa su polačka i škabrnjska općina zatražile od zadarskog župana da proglasi stanje elementarne nepogode za ta područja.

Načelnik škabrnjske općine Mladen Škara kaže da su najviše stradale breskve, jabuke i ostale vrste voćaka. Povjerenstvo je obišlo stradale nasade i zaključilo da su niske temperature izazvale štetu veću od 10 milijuna kuna.

Načelnik polačke općine Viktor Prtenjača kaže da su štete u nekim voćnjacima stopostotne, te je zbog toga i ta općina od župana zatražila da proglasi stanje elementarne nepogode. Inače, štetu u Polači prijavilo je 27 kućanstava.

Stradalo je, po Prtenjačinim riječima, oko 5400 stabala jabuka, oko 2500 stabala bresaka, tisuću stabala marelica i ostalih voćaka. Najmanje su štete na stablima maraske i prijavljene su na samo 180 stabala. Stradale su i povrtlarske kulture, posebice mrkva, peršin, krumpir, salata i ostale. Šteta u Polači prijavljena je na površini većoj od 20 tisuća četvornih metara.

Štete su velike i u Prkosu, Jagodni, Smilčiću, Gorici i drugim ravnokotarskim selima.

Pročitajte više