Polančec će pred saborskim povjerenstvom svjedočiti o privatizaciji Ine?

DAMIR POLANČEC će, ako mu se odobri molba, pred saborskim istražnom povjerenstvom svjedočiti o pregovorima  s MOL-om oko dodatka dioničarskog ugovora između Vlade i MOL-a kojim se uređuju odnosi ta dva najveća dioničara u Ini. Osim Polančeca, pred povjerenstvom bi mogao svjedočiti i odbjegli premijer Ivo Sanader i njegova nasljednica Jadranka  Kosor jer su i oni potpisivali neke odluke iz druge faze privatizaciju Ine, piše Novi list.

Naime, Polančec nikada ne bi ni mogao potpisati ugovor da mu Vlada nije dala jednoglasnu suglasnost na tekst ugovora, a tu suglasnost, kao i ovlast tadašnjem potpredsjedniku Vlade za gospodarstvo, u ime Vlade potpisala je tadašnja potpredsjednica Vlade za društvene djelatnosti Jadranka Kosor, objasnila je Dragica Zgrebec, predsjednica saborskog istražnog povjerenstva.

Svjedoci: Sanader, Kosor, Linić, Jurčić, Šuker...?

U Narodnim novinama objavljene su sve odluke koje je Vlada donosila u drugoj fazi privatizacije Ine, pa je vidljivo da je današnja premijerka potpisala i odluku o tome da se izdvaja najviše 17 posto dionica Ine za prodaju hrvatskim građanima i da svaki pojedinac može kupiti dionice vrijedne najviše 38 tisuća kuna.

Ivo SAnader potpisao je odluku da će jedna dionica Ine u javnoj ponudi koštati 1.690 kuna, što je tada bila više nego povoljna cijena i to ispod najniže koju su predlagali Vladini savjetnici. Također, on je potpisao i odluku da se Fondu hrvatskih branitelja besplatno dodijeli sedam posto dionica Ine te da radnici kupuju dionice uz posebne pogodnosti.

Zgrebec je najavila da će povjerenstvo dovršiti analizu dokumenata do 8. lipnja, a potom će započeti saslušanje. Zgrebec ima podužu listu ljudi koji bi trebali govoriti o prvoj fazi privatizacije Ine kada je Savjet za privatizaciju vodio tadašnji premijer Ivica Račan. Iz tog Savjeta mogli bi biti pozvani bivši članovi Vlade Slavko Linić, Ljubo Jurčić, Mato Crkvenac, Željko Pecek i dr. O listi svjedoka će odlučiti povjerenstvo u kojem HDZ ima većinu.

Pročitajte više