Policija će najgorim vozačima odmah uzimati vozila. Evo na koga se to odnosi

Foto: Dubravka Petric/PIXSELL

TEŠKA nesreća koju je za vikend prouzročio nogometaš Osijeka Petar Bočkaj još jednom je otvorila pitanje problema pijanih vozača. Podsjetimo, Bočkaj, koji je u međuvremenu izbačen iz kluba, pijan se zabio u benzinsku stanicu. Jučer se ispričao.

A da bi ovakvih slučajeva bilo što manje, u pripremi je novi, stroži Zakon o sigurnosti prometa na cestama. Ako ga sabor prihvati, prometni prekršaji kažnjavat će se s više negativnih bodova, piše HRT.

Nakon skupljenih 12, odnosno 9 za mlade vozače, prekršitelji će izgubiti vozačku dozvolu, koju će moći dobiti tek nakon dvije godine. I to ponovnim polaganjem vozačkog ispita. Uz povećane novčane kazne za, primjerice, odbijanje alkotesta, vozači će moći dobiti i zatvorsku kaznu od 60 dana.

Na izvanredni liječnički će oni koji su tri puta u tri godine vozili alkoholizirani, a na pregled će i svi vozači nakon što navrše 67 godina. Uza sve to, predlaže se i oduzimanje vozila.

Danas završava javno savjetovanje o novom Zakonu o sigurnosti prometa na cestama. Slučaj iz Osijeka nažalost još jedna je u nizu potvrda nužnosti novih mjera.

Mataija: Ta je kazna predviđena samo za one najteže prekršaje

Josip Mataija, voditelj Službe za sigurnost cestovnog prometa MUP-a, u Temi dana je poručio kako se prosječni, normalni vozači uopće ne trebaju zabrinjavati oko najavljenih promjena Zakona jer su one upravo i predviđene za one bahate vozače, vozače koji sustavno krše prometne propise i koji izazivaju najteže nesreće.

"Dakle, ako vozite normalno, promjene Zakona nećete niti osjetiti", naglasio je.

Privremeno oduzimanje vozila za Hrvatsku je potpuno nova mjera, a čeka pijane i agresivne vozače koji ponavljaju prekršaje. Mataija je pojasnio kako bi to u praksi trebalo izgledati.

"Ta je kazna predviđena samo za one najteže prekršaje - vožnju pod utjecajem alkohola iznad 1,5 promila, vožnju pod utjecajem droga, vožnju pod zabranom, vožnju bez dozvole, vožnju u kontrasmjeru na autocesti, prolazak kroz crveno svjetlo. Ako ste u roku tri godine već dva puta kažnjeni za neki od ovih prekršaja, nakon počinjenja trećeg prekršaja vozilo će vam biti oduzeto do pravomoćnog okončanja prekršajnog postupka", rekao je pojasnivši kako bi se vozilo oduzimalo na licu mjesta bez obzira je li vozač vlasnik automobila ili nije.

Vozilo bi se čuvalo u policiji.

Pročitajte više