Policija i dalje traži pomoć: Ovako danas izgleda čovjek koji je pucao u Zver

RANJENI Sretko Kalinić navodno je policiji otkrio gdje su Miloš Simović, Vladimir Milisavljević Budala, Ninoslav Konstantinović i Milan Jurišić te "kralj kokaina" Darko Šarić, tvrdi Alo pozivajući se na izvore u hrvatskom MUP-u.

Krunoslav Borovec za Index je kazao kako je točno da je "policija locirala stanove u kojima su boravile osobe koje se dovode u vezu s Kalinićem". "Stanovi su pod nadzorom, a u njima nitko nije zatečen", rekao nam je Borovec dodajući kako je teško reći kada se može očekivati uhićenje osumnjičenih. Alo tvrdi kako se uhićenja očekuju uskoro, možda već danas. Jučerašnji okršaj navodno je povezan s likvidacijom Cvetka Simića.

Borovec je hrvatskim medijima također izjavio i da je policija imala informacije da se Kalinić i Simović nalaze u Hrvatskoj, ali tvrdi da nisu znali gdje se kriju. Potvrdio je i da je Kalinić razgovarao s policijom, ali je odbio otkriti pojedinosti toga razgovora. U Zagreb su danas stigli dvojica vrhunskih srpskih policijskih istražitelja, posebno dobro upoznatih s metodama i sustavom funkcioniranja srpskog kriminalnog miljea. Oni će se, objasnio je Borovec, priključiti policijskom timu zaduženom za rješavanje zločina koji se dovode u vezu s pripadnicima srpskog podzemlja.

Veljović: Zadat ćemo konačni udarac organiziranom kriminalu

"Na dobrom smo putu da konačno raskrinkamo zemunski klan i sve ostale klanove koji operiraju na ovim prostorima", kazao je za HRT direktor srpske policije Milorad Veljović. Veljović nije želio nagađati kada će uslijediti nova uhićenja zato što je istraga i dalje u tijeku, ali je poručio: "Spremni smo zadati konačni udarac organiziranom kriminalu u regiji".

Ništa od izručenja

Srbija će, sasvim je jasno, od Hrvatske tražiti izručenje opasnog kriminalca Kalinića, koji je osuđen na 40 godina zatvora zbog raznih ubojstava i na 30 godina zatvora zbog sudjelovanja u atentatu na Zorana Đinđića. No, to neće biti moguće.

Naime, Kalinić (koji je rođen u Zadru) ima i hrvatsko državljanstvo. Kod njega je uz srpsku pronađena i hrvatska putovnica. Ministarstvo pravosuđa nije još dobilo zahtjev za izručenje, ali prema trenutnim odredbama hrvatskog Ustava ono nije ni moguće izvršiti. Izručenje će biti moguće tek nakon što budu prihvaćene predložene izmjene Ustava i nakon što se sa Srbijom potpiše bilateralni ugovor.

Kalinić izvan životne opasnosti

Muškarac koji je jučer poslijepodne pronađen kod jezera u Rakitju s ranama od vatrenog oružja na tijelu, identificiran je kao srpski kriminalac Sretko Kalinić zvani "Zver", pripadnik tzv. zemunskog kriminalnog klana i jedan od optuženih za ubojstvo premijera Srbije Zorana Đinđića. Kalinić je operiran u bolnici Sestre milosrdnice i nalazi se izvan životne opasnosti. U bolnici ga drže na oku pripadnici specijalne policije.

Informaciju o identitetu ranjenog sinoć je potvrdila i zagrebačka policija, a medijima u Srbiji prenio ju je i direktor policije Srbije Milorad Veljović. Tamošnji mediji prenose i da se kao mogući krivac za Kalinićevo ranjavanje neslužbeno spominje Miloš Simović, koji je u Beogradu osuđen na 40 godina zatvora zbog sudjelovanja u ubojstvu Đinđića. Prema istom izvoru, Kalinić je navodno sam hrvatskoj policiji rekao da je na njega pucao Simović. Kalinić i Simović su od atentata, počinjenog 2003. godine, u bijegu.

Zagrebačka policija moli građane da jave informacije o Simoviću (na fotografiji)

I glasnogovornik MUP-a Krunoslav Borovec sinoć je potvrdio kako se Miloš Simović sumnjiči za pokušaj ubojstva te dodao kako je točno da je sukob u Rakitju bio među pripadnicima srpskog kriminalnog miljea i zemunskog klana. Zagrebačka policija je u priopćenju napisala kako zbog ovog događaja traži srpskog državljanina starog 31 godinu. Građane koji o Simoviću mogu dati bilo kakvu korisnu informaciju mole da se jave na broj 92.


Slikoviti nadimak "Zver" Kalinić je opravdao svojedobnim morbidnim ubojstvom srpskog kriminalca Zorana Savića. Kalinić je, naime, Savića sjekirom rasjekao na komade, potom mu čekićem izmrvio krupnije kosti, a ostatke tijela zapalio. 

Pronašao ga slučajni prolaznik koji je šetao jezerom

Podsjetimo, glasnogovornica Policijske uprave zagrebačke Jelena Bikić novinarima je poslijepodne potvrdila kako je ranjenog muškarca pronašao 39-godišnjak koji se oko 12 sati automobilom dovezao do jezera i krenuo u šetnju. Dok se šetao uz jezero, do njega je dotrčao ozlijeđeni muškarac srednje dobi koji ga je zatražio pomoć te se potom srušio. Prolaznik je nazvao hitnu pomoć i policiju te pričekao da oni dođu.

Ozlijeđenog muškarca su prevezli do Kliničke bolnice Sestara milosrdnica gdje je utvrđeno da je teško ozlijeđen. Iako su hrvatski mediji u prvim informacijama o događaju pisali kako ranjeni muškarac pri sebi nije imao nikakve dokumente, srpski ministar unutarnjih poslova Ivica Dačić tvrdi da je Kalinić kod sebe prilikom uhićenja imao hrvatsku putovnicu, ali s lažnim identitetom.

Ministar Dačić je agenciji Tanjug večeras izjavio da je hrvatska policija uhitila Sretka Kalinića, a posebni tužitelj za borbu protiv organiziranog kriminala Srbije Miljko Radisavljević potvrdio je da će pravosudna tijela Srbije podnijeti zahtjev za Kalinićevo izručenje Srbiji.

Policija traži atentatora na Đinđića koji je u Rakitju ranio "najokrutnijeg ubojicu" zemunskog klana

Srpski mediji danas javljaju o jučerašnjem okršaju dvojice pripadnika zemunskog klana na jezeru u Rakitju. Ranjeni Sretko Kalinić je, prema pisanju Blica, jedan od od rijetkih i najokrutnijih profesionalnih ubojica u Srbiji, a njegov identitet i pravo zanimanje otkriveni su tek nakon ubojstva srpskog premijera Zorana Đinđića.

Kalinić je rođen 1974. godine u Zadru, a ubilačko je iskustvo stekao tijekom ratova u Hrvatskoj i Bosni. Za njega u Srbiji pričaju da je bio idealan profesionalni ubojica, jer nitko nije znao tko je on, a pri susretima s ostalim pripadnicima klana bio je šutljiv i povučen. Do 2002. godine je bio glavni ubojica iz redova zemunskog klana, a tada je doživio prometnu nesreću. 2003. godine pobjegao je iz Srbije, a od tada se špekuliralo da se skriva u Hrvatskoj. Osim za ubojstvo Đinđića, Kalinić je u odsutnosti osuđen i na 40 godina zatvora zbog sudjelovanja u 19 ubojstava, tri otmice i dvije terorističke akcije.

Zajedno sa Simovićem, kojega zagrebačka policija traži, Kalinić je zbog Đinđićeva ubojstva osuđen na 30 godina zatvora.

Izvor Pressa tvrdi kako Simović i Kalinić "operiraju" po regiji te da su prethodnih godina boravili u Bugarskoj, Crnoj Gori, Albaniji i Italiji. Prema njihovim informacijama, hrvatska policija ima podatke da se Simović povezao s najjačim mafijaškim skupinama u BiH i Hrvatskoj te da uživa njihovu zaštitu.

Pročitajte više