Policija: Žao nam je što smo propucali osumnjičenika

ZAGREBAČKA policija je izvijestila o detaljima sinoćnje policijske akcije u kojoj je uhićeno šest pljačkaša i prilikom koje je, u obračunu sa specijalcima, jedan od kriminalaca ranjen. Pljačkaši, koje je policija tražila zbog nekoliko razbojstava u poštama, kockarnicama i automat-klubovima, upali su u policijsku zasjedu postavljenu oko restorana "Ognjište Šuman" na Kožinčevom putu u zagrebačkoj četvrti Malešnica.

Kako je izvijestio načelnik Ureda ravnatelja policije Krunoslav Borovec, policija je uhitila šest osoba, a danas će u sklopu kriminalističke obrade nad njima biti izvršeno osam pretraga stanova, kuća i osobnih automobila kojima se koriste. Glavni osumnjičenici su 29-godišnjak, 27-godišnjak i 24-godišnjak.

Policija je restoran nadzirala već neko vrijeme jer su doznali kako se u njemu okupljaju traženi pljačkaši, koji su već planirali nova kaznena djela. Specijalci su u akciju krenuli sinoć te su okružili restoran. Kad su shvatili da su u klopci, razbojnici su pokušali pobjeći.

Policija tvrdi da je pištolj slučajno opalio, žao im je, ali krivi nisu

Jedan od pljačkaša, 27-godišnjak, nasrnuo je na jednog od specijalaca i pokušavao mu je uzeti pištolj. U međusobnom naguravanju su obojica pala na tlo te je pištolj slučajno opalio i metak je 27-godišnjaka pogodio u predjelu vrata. Zbog pucnjave je unutarnja kontrola pokrenula istragu kojom bi se trebalo utvrditi jesu li specijalci koristili prekomjernu silu.

"Nakon provedenog postupka glavni ravnatelj policije donio je ocjenu kako su sredstva prisile upotrijebljena opravdana i zakonito", navodi Borovec u priopćenju odaslanom poslijepodne, u kojem je izvijestio o rezultatima interne istrage.

"Ravnateljstvo policije izražava žaljenje što je prilikom uhićenja osumnjičenih osoba došlo do ranjavanja jednog od osumnjičenika, ali ističemo da će policija i dalje dosljedno provoditi Zakon, s ciljem sprječavanja izvršenja kaznenih djela i hvatanja njihovih počinitelja, pri čemu ćemo koristiti sve zakonske ovlasti", stoji u priopćenju koje potpisuje šef Ureda ravnatelja policije.

Držali se istog scenarija

Uhićene pljačkaše se tereti za pljačku poštanskog kombija izvršenu 13. veljače oko 20 sati na Meštrovićevom trgu. Podsjetimo, tada su dvojica naoružanih razbojnika djelatnicima pošte zaprijetili pištoljem i nekoliko puta zapucali u pod. Jedan od metaka je pogodio i prozor obližnje zgrade, ali srećom, nitko nije ozlijeđen.

Prema istom scenariju, samo tjedan dana kasnije, 20. veljače oko 20 sati, pljačkaši su ispred poslovnice Hrvatske pošte, u ulici Marijane Radev 2, u zagrebačkom kvartu Prečko izvršilo prepad na poštanski kombi.

I.M.
Foto: Vedran Đulić/Cropix

Pročitajte više