Poliomielitis: Novi slučajevi u Maliju , Gvineji , Darfuru

EPIDEMIJA poliomielitisa i dalje se širi iz Nigerije: bolest se proširila na Mali i Gvineju i tri nova slučaja pojavila su se u Sudanu na području Darfura, objavila je u utorak Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Jedan je slučaj potvrđen u Gvineji i dva u Maliju, dvije zemlje u kojima prije nije bilo te bolesti, priopćio je WHO. Posljednji slučaj u Gvineji zabilježen je u listopadu 1999. a u Maliju u siječnju 1999. Tri nova slučaja u Darfuru datiraju od 7.,11. i 17. srpnja.

Uz ta tri nova slučaja broj zemalja u kojima se bolest ponovno pojavila nakon siječnja 2003. kad je prekinut program cijepljenja u Nigeriji, narastao je na 12, naglasio je WHO.

Kampanja cijepljenja nastavljena je početkom kolovoza u državi Kano nakon što je zajamčena sigurnost cjepiva.

Ti novi slučajevi "potvrđuju hitnu potrebu bolje zaštite stanovništva u cijeloj regiji", drži WHO. "Taj ustrajan plamen na sjeveru Nigerije i dalje se širi na nove zemlje i naglašava prijetnju epidemijom velikih razmjera u zapadnoj i središnjoj Africi.

Zabrinutost zbog ponovne pojave polia navela je afričke ministre zdravstva da organiziraju u listopadu i studenom kampanju cijepljenja 74 milijuna djece mlađe od 5 godina u 22 zemlje.

WHO,UNICEF i Rotary International i njihovi partneri nadaju se da će eliminirati polio na cijeloj planeti do kraja 2005. Za ostvarenje tog cilja trenutačno nedostaje 5 milijuna dolara, upozorio je WHO.

Pročitajte više