Poljska, Mađarska i Češka nezadovoljne irskim prijedlozima irske oko ustava EU

MAĐARSKA, Poljska i Češka u četvrtak su izrazile nezadovoljstvo prijedlozima Irske, zemlje koja trenutačno predsjeda Eurpskom unijom, predloženima u nastojanju da se postigne sporazum oko prvog ustava unije.

Češki premijer Vladimir Špidla pojasnio je da želi da se novi način odlučivanja dvostrukom većinom u EU temelji na istom postotku kad je u pitanju broj zemalja i broj stanovnika.

"Mi smo za izjednačenost", rekao je Špidla novinarima uoči otvaranja summita EU, na kojem će se pokušati okončat 16 mjeseci rada i prijepora na novom europskom Ustavu.

Irska je u srijedu iznijela kompromisni prijedlog koji predviđa da se odluke mogu donositi dvostrukom većinom, ako ih podržava 55 posto zemalja članica sa 65 posto stanovništva Unije, uz odredbu da svaku manjinsku blokadu neke odluke moraju podržavati "najmanje četiri" zemlje.

"Mi želimo izjednačenost, bilo da je riječ o 55 prema 55 posto, ili o 60 prema 60 posto", stajalište je mađarskog ministra vanjskih poslova Laszla Kovacsa, iako je dodao da bi Mađarska mogla pristati na kompromis, ali s razlikom manjom od 10 posto, koji smatra "prevelikim".

Pod pritiskom poljske oporbe koja ne želi ni čuti za kompromis, i novi poljski premijer Marek Belka izrazio je nezadovoljstvo irskim prijedlogom, ipak ga ocijenivši "korakom u dobrom smjeru".

Pročitajte više