Pompeo: Iranska objava o povlačenju iz nuklearnog ugovora je "namjerno nejasna"

Foto: EPA

OBJAVA Irana da se oslobađa nekih obveza iz međunarodnog ugovora o nuklearnom programu potpisanog 2015. je "namjerno nejasna", rekao je američki državni tajnik Mike Pompeo.

"Mislim da je to namjerno nejasno", rekao je Pompeo na tiskovnoj konferenciji zajedno s britanskim ministrom vanjskih poslova Jeremyjem Huntom.

"Moramo vidjeti koje će korake Iran poduzeti" prije nego što odlučimo kakav će biti američki odgovor. Iranci su "dali stanovit broj izjava o tome što će poduzeti kako bi svijet na njih reagirao". "Vidjet ćemo što će doista učiniti" prije nego što donesemo "pravu odluku".

Trgovanje bez rizika od sankcija

"Dok pratimo djelatnost Irana siguran sam da će Velika Britanija i naši partneri dogovorno djelovati", dodao je američki državni tajnik.

Pompeo je na toj tiskovnoj konferenciji rekao i da je razgovarao s Velikom Britanijom, Njemačkom i Francuskom o Instexu, posebnom mehanizmu za financijsku naknadu koji su osnovale potonje tri zemlje kako bi europskim tvrtkama omogućile da nastave trgovati s Iranom bez rizika od sankcija.

"Sankcije koje smo uveli sadrže odredbe koje omogućuju da humanitarna pomoć i neki proizvodi mogu ući u zemlju", rekao je. "Rekli smo također da sve dok se taj mehanizam koristi u tu određenu svrhu (...) nema nikakva prigovora. Ako poslovanje izađe iz tih okvira (...), ispitat ćemo stvar i u takvom slučaju donijeti sankcije protiv osoba koje su sudjelovale u njemu."

Pročitajte više