Ponovljeno suđenje desetorici Srba za ratni zločin u Bapskoj

Na Županijskom sudu u Vukovaru danas je protiv deset osoba srpske nacionalnosti počeo obnovljeni sudski postupak za ratni zločin protiv civilnog stanovništva, počinjen za vrijeme sprske okupacije u razdoblju od 1992. do svibnja 1995. godine u mjestu Bapska, na iločkom području.

Optužene - Zlatana Kulića (1960.), Nikolu Teodorovića (1952.), Miodraga Simeunovića(1960.), Dragoljuba Savičina (1939.), Rajka Miloševića (1959.), Ranka Šljuburu (1947.), Dragu Vučkoviča (1967.), Mihajla Mijatovića (1951.), Gorana Mijatovića (1968.) i Radojka Radmilovića (1974.) - tereti se da su, "prihvativši nelegalno uspostavljenu okupacijsku vojnu, policijsku i civilnu vlast u Bapskoj, u razdoblju od 1992. do svibnja 1995. godine zlostavljali većinsko hrvatsko stanovništvo s nakanom da ga protjeraju iz Bapske".

U tom su cilju - kako se dalje navodi u optužnici koju je pročitao zamjenik Županijskog državnog odvjetništva u Vukovaru Emil Mitrovski - "provodili zastrašivanje, pljačkanje i nasilje, a u svibnju 1995. godine, uz prijetnju smrću, iz domova su istjerali preostalih 69 Hrvata a u njihove kuće uselili Srbe iz zapadne Slavonije".

Svima optuženima sudi se u odsutnosti.

Vijećem Županijskog suda u Vukovaru predsjedava sudac Nikola Bešenski, a prvoga dana sudskog postupka iskaze su dali svjedoci optužbe Milivoj Čelebić, Štefan Knebl, Josip Asić, Ivica Mandić i Andrija Kovačić.

Svjedoci su ponovili iskaze o prijetnjama i zlostavljanju kojima su s obiteljima bili izloženi tijekom srpske okupacije Bapske, te progonu na koji su bili prisiljeni.

Optuženima za ratni zločin protiv civilnog stanovištva u Bapskoj već je suđeno na Županijskom sudu u Vukovaru krajem 2000. i početkom 2001. godine. Svi optuženi, osim Rajka Miloševića koji je osuđen na šest godina zatvorske kazne, tada su osuđeni na kaznu zatvora u trajanju pet godina.

No, Vrhovni sud Republike Hrvatske, na žalbu branitelja, poništio je tu presudu.

(Hina) xdra ysp

Pročitajte više