Ponovno suđenje za ubojstvo slučajnog prolaznika Dominija

NA ZAGREBAČKOM Županijskom sudu danas je ponovno počelo suđenje Nikici Jelaviću (43) za ubojstvo slučajnog prolaznika Zorana Dominija 1999. u središtu Zagreba te pokušaje ubojstva Vjeke Sliška i još dvojice navodnih pripadnika zagrebačkog podzemlja.

Nakon čitanja optužnice Jelavić je izjavio da se ne osjeća krivim.

Njega zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo tereti da je 27. studenoga 1999. u 1,30 sati noću, u Preradovićevoj ulici, iz ručnog bacača pucao u automobil u kojemu su bili Vjeko Sliško, njegov navodni suparnik u zagrebačkom podzemlju, i Ivica Bertić. Projektil je, kako stoji u optužnici, pogodio slučajnog prolaznika Zorana Dominija, potom pogodio u jeep od kojega se odbio i pao na kolnik, nakon čega je eksplodirao.

Jelavića se optužuje i za pokušaj Sliškova ubojstva krajem siječnja 1995., oko 4 sata, kada su Sliško i Juraj Dodić izašli iz ureda u Maksimirskoj ulici i sjeli u parkirano vozilo. Tužiteljstvo tvrdi da je Jelavić ispalio nekoliko rafala iz puškomitraljeza i teško ih ranio.

Tužiteljica Dunja Pavliček je sudskom vijeću pod predsjedanjem suca Marijana Garca

predložila dopunska vještačenja i čitanje iskaza svjedoka koji su već saslušani na suđenju tzv. zločinačkoj organizaciji. U tom je postupku, Jelavić bio oslobođen za navedena djela, no Vrhovni je sud tu presudu ukinuo i vratio predmet na ponovno suđenje.

Jelavićev branitelj Anto Nobilo usprotivio se čitanju iskaza svjedoka i zatražio da se svjedoci ponovno saslušaju. Nobilo je tužiteljicu optužio za niz navodnih zlouporaba i manipulacija svjedocima iz krimi miljea na suđenju tzv. zločinačkoj organizaciji, na što je ona od suca zatražila da zabrani Nobilu iznošenje uvreda.

Nobilu je, pak, poružila da protiv nje podnese kaznenu prijavu, ali da ju ne vrijeđa.

Sudsko vijeće je prihvatilo sve dokazne prijedloge tužiteljstva i obrane, pa će se tako saslušati, među ostalim, Josip Manolić, novinar Mark Cigoj, svjedok pokajnik Tomislav Marinac i dvoje zaštićenih svjedoka.

Za 1. lipnja određena je rekonstrukcija događaja u Preradovićevoj ulici.

Pročitajte više