Ulagači optimistični: Nakon odgode novog izdanja, porasle cijene hrvatskih obveznica

Foto: Hina, Tablica: RBA

HRVATSKE euroobveznice nakon što su nekoliko dana bilježile pad cijena jučer su dan završile u blagom plusu, odnosno sa rastom cijena pogotovo na eurskim izdanjima što je vjerojatno i posljedica odgođenog novog izdanja euroobveznice na europskom tržištu, navodi se u izvješću analitičara RBA.

Naime, prema objavi iz Ministarstva financija odlučeno je da se nastavi s praćenjem kretanja na međunarodnim financijskim tržištima s namjerom izdavanja jedine planirane ovogodišnje euroobveznice nakon što se otklone trenutne domaće političke nejasnoće.

Na stranim tržištima obveznica došlo je do pada prinosa na njemačke i američke referentne obveznice. Prinos na 10-godišnji Bund spustio se na 0,12% dok je prinos istovjetne američke obveznice pao na 1,82% što predstavlja pad od 7 do 8 baznih bodova. S druge strane prinosi na obveznice europske periferije blago su porasli odnosno došlo je do blagog širenja spreadova u odnosu na referentna izdanja.



Na Zagrebačkoj burzi promet 300 milijuna kuna


Na domaćem tržištu sredinu tjedna obilježili su povećani volumeni trgovanja. Ukupan prijavljeni promet na ZSE iznosio je nešto više od 300 milijuna kuna, a zabilježeno je trgovanje većinom izdanja. Trgovalo se i eurskom korporativnom obveznicom Erste banke po prinosu od 3% i dospijećem od 2017.

Pročitajte više