Portorož: Dvodnevni sastanak povodom pet godina Pakta o stabilnosti

U PORTOROŽU je u ponedjeljak ujutro započeo s radom sastanak predstavnika država i organizacija koje sudjeluju u regionalnoj inicijativi, osnovanoj prije pet godina pod nazivom Pakt stabilnosti u jugoistočnoj Europi.

Dvodnevni sastanak započeo je radom tzv. radnih stolova na kojima se raspravlja o slobodi medija, ulozi parlamenata u demokratskim procesima i ilegalnim migracijama, a u utorak se održava završni, drugi dan skupa kojemu prisustvuje oko 300 predstavnika iz 65 država i organizacija.

Sutrašnji sastanak kojim se obilježava pet godina djelovanja Pakta stabilnosti otvorit će slovenski premijer Anton Rop i posebni koordinator Pakta Erhard Busek. Raspravu o petogodišnjem djelovanju Pakta stabilnosti moderirat će slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel.

Na skupu će u utorak sudjelovati i više ministara vansjkih poslova iz država-korisnica i država-partnerica u ovoj inicijativi, a među njima i hrvatski ministar Miomir Žužul. Sudjelovanje na sastanku Pakta stabilnosti u Portorožu potvrdili su, kako se doznaje, među ostalima austrijska ministrica Benita Ferrero Waldner, makedonska ministrica Ilinka MItreva, moldovski ministar Andrei Stratan, crnogorski ministar Dragiša Burzan i drugi.

Paktu stabilnosti na sastanku u Portorožu formalno će pristupiti još pet novih članica Europske unije - Latvija, Litva, Estonija, Malta i Cipar.

Koordinator Erhard Busek ocijenio je nedavno u svom govoru na London School of Economics, govoreći o pola desetljeća djelovanja inicijative, da su njeni ciljevi dugoročni i da unatoč tome što sama ne raspolaže fondovima, nego koordinira programe za koje se nalaze sredstva iz drugih izvora, ostvaruje svoje poslanstvo, u prvom redu zbog "magične privlačnosti" što ih za zemlje u regiji predstavlja potencijalno članstvo u EU i NATO savezu.

(Hina) xfl ybr

Pročitajte više