Poslodavci u razminiranju nezadovoljni zbog neprovođenja nacionalnog programa

HRVATSKA udruga poslodavaca Udruga humanitarnog razminiranja nezadovoljna je zbog neprovođenja Nacionalnog programa protuminskog djelovanja, koji prema njihovu mišljenju ugrožava razminiranje, opstanak privatnih tvrtki i plaća pirotehničara, rekao je danas na konferenciji za novinare predsjednik Izvršnog odbora spomenute udruge Željko Romić.

Romić je istaknuo da godišnji plan razminiranja ne prati Nacionalni program protuminskog djelovanja. Po nacionalnom programu u ovoj je godini predviđeno razminirati 60 milijuna četvornih metara, a godišnjim planom kojeg donosi Hrvatski centar za razminiranje 28,8 milijuna četvornih metara.

Također, dodaje Romić, nacionalnim programom predviđena su sredstva za razminiranje u iznosu od 700 milijuna kuna, a godišnjim planom samo 165 milijuna kuna.

Prateći nacionalni program tvrtke su povećale kapacitete, ali je neostvarivanje tog programa dovelo do nedostatka posla za njih. Ako se to nastavi tvrtke koje se bave razminiranjem bit će na rubu propasti, morat će i dalje smanjivati cijenu rada pirotehničara, naglasio je Romić. Tim tempom, upozorio je razminiranje bi moglo potrajati još 10 do 15 godina i nikako ne bi završilo do 2010. kako stoji u nacionalnom programu.

Hrvatski centar za razminiranje optužio je da kod dodjele poslova favorizira državno poduzeće AKD "Mungos" na štetu privatnih poduzeća.

Tvrdi da privatne tvrtke četvorni metar razminiraju po cijeni od 4,95 kuna, što je najniža cijena od početka razminiranja, dok "Mungos" to radi po 12 kuna i to za četvorni metar poljoprivrednog zemljišta koje je lakše za razminiranje.

Naveo je da se u Hrvatskoj razminiranjem u 30-tak tvrtki bavi 530 ljudi koji su u 80 posto slučajeva i hrvatski branitelji.

Pročitajte više