Potencijalni lijek za koronavirus kreće u treću fazu kliničkih ispitivanja

Foto: Epa

STRUČNJACI kreću s trećom fazom kliničkih ispitivanja (testiranja na ljudima) koktela s antitijelima kako bi ustanovili može li on liječiti i sprječavati zarazu koronavirusom.

Biotehnološka tvrtka Regeneron najavila je danas da počinje s kliničkim ispitivanjem treće faze REGN-COV2, koktela s dvostrukim setom antitijela.

Kompanija je objasnila kako će u trećoj fazi testirati može li ovaj lijek spriječiti razvoj infekcije kod zdravih ljudi koji su bili u bliskom kontaktu sa zaraženom osobom. U ovoj fazi, REGN-COV2 će se testirati na 2000 pacijenata diljem Sjedinjenih Država, piše CNN.

Prelazak na treću fazu kliničkih ispitivanja znači da je ovaj lijek imao pozitivne rezultate u ranijim fazama, koje su procjenjivale sigurnost samog koktela, a s kojima se započelo u lipnju.

Testirat će se i kao lijek

REGN-COV2 također kreće u novu fazu testiranja u kojem se analizira njegova sposobnost liječenja hospitaliziranih i nehospitaliziranih pacijenata zaraženih koronavirusom. U tijeku ove studije REGN-COV2 će se testirati na 1850 hospitaliziranih pacijenata i 1050 pacijenata koji nisu hospitalizirani, a očekuje se da će se provesti na 150 mjesta u Sjedinjenim Državama, Brazilu, Meksiku i Čileu.

Antitijela su proteini koje naše tijelo stvara prirodnim putem kako bi se zaštitilo od zaraze. Kako bi našli antitijela koje nas najučinkovitije štite od covida-19, znanstvenici su analizirali na tisuće njih i odabrali dva koja imaju najveći potencijal.

Pročitajte više