Potvrđene presude kradljivcima slika iz Banskih dvora

ZAGREBAČKI Županijski sud potvrdio je presudu bivšem konobaru hrvatske Vlade, te njegovoj supruzi i bratu koje je Općinski sud osudio na zatvorske kazne zbog krađe slika iz Banskih dvora.

Odlukom Županijskog suda bivšem Vladinom konobaru Dariju Petrovu (29) potvrđena je zatvorska kazna od 16 mjeseci, a njegovoj supruzi Leni (31) od 14 mjeseci. Treći sudionik krađe, Darijov brat Vedran (24), koji je jedini još na slobodi, uvjetno je osuđen na 11 mjeseci, uz rok kušnje od četiri godine.

Nestanak četiri slike iz Banskih dvora, sjedišta hrvatske Vlade, prijavljen je početkom travnja ove godine.

Dva dana kasnije policija je uhitila konobara iz Banskih dvora, te njegovu suprugu i brata, pod sumnjom da su od rujna 2002. do kraja ožujka ove godine, ukrali pet slika - tri Mencia Clementa Crnčića, te po jednu Likana Haueise Gustava i Ferde Kovačevića - vrijednih oko 270.000 kuna.

Bivši Vladin konobar krađu slika duže je vremena planirao. Tri umjetnike - Crnčićeve "Levandu" i "Škoj", te Likanovu "U rano ljeto", otuđio je iz ureda triju vladinih potpredsjednika, te ih kroz prozor dodao supruzi. Za to vrijeme njegov je brat, malo dalje u istoj ulici, odvraćao pozornost policajaca navodno pokvarenim automobilom.

Treću Crnčićevu sliku, "Pletenje mreže" Darijo Petrov je iz Banskih dvora iznio umotanu u sako i košulju. Prethodno je na mjesto te slike postavio sliku "Interijer", a na njezino mjesto stavio uramljen list iz zidnog kalendara.

Petu sliku - Kovačićev "Potok među drvećem" iz Vladine je zgrade iznio krajem 2002., no kako je za razliku od ostalih umjetnina nije uspio prodati vratio ju je u istu sobu, ali na drugo mjesto.

Nakon uhićenja bračnog para kradljivaca umjetnina, policija je pronašla sve otuđene slike koje su se, preko nekoliko posrednika, našle u privatnim zbirkama.

Pročitajte više