Prava bitka za Plivu tek počinje

BARROVA objava namjere izlaženja s ponudom za preuzimanje Plive prvi je formalni korak u postupku preuzimanja, a ako isto učini i Actavis, prva bitka tek će početi. Stručnjaci predviđaju kako nije nemoguće da cijene dionica i dalje nastave rasti, a moguće je i probijanje "plafona" od 800 kuna po dionici.

Burzovni stručnjak Josip Galinec iz TO-ONE brokeri za Index.hr je izjavio da je teško ocijeniti koja je tvrtka u prednosti, ali ističe kako je današnja Barrova objava namjere izlaženja s ponudom za preuzimanje Plive promijenila dosadašnji odnos dviju tvrtki koje se natječu.

Naime, Barr Pharmaceuticals je u današnjem dnevnom tisku objavio namjeru objavljivanja ponude za preuzimanje Plive, najavljujući da će u zakonom propisanom roku objaviti ponudu za preuzimanje, tj. ponudu za stjecanje svih dionica Plive.

Američka tvrtka u oglasu objavljenom u Narodnim novinama ističe kako trenutno nema niti jednu  dionicu Plive, kako neposredno tako ni putem zajedničkog djelovanja s drugim osobama. U objavi je ponovljeno da će jedini uvjet za ponudu biti stjecanje više od 50 posto dionica Plive.

Galinec smatra da se Actavis do sada pokazao puno spretnijim "igračem", a kako će se dalje situacija razvijati, prvenstveno ovisi o daljnjim potezima te tvrtke. Ukoliko Islanđani dalje žele ozbiljno sudjelovati u tržišnoj utakmiuci, objašanjava Galinec, oni bi također trebali najaviti objavljivanje formalne ponude za preuzimanjem Plive. U suprotnom, znači da je Barr ostao jedini ozbiljni kupac.

Ukoliko Actavis najavi objavljivanje formalne ponude, bitka za Plivu će se nastaviti, ali na puno drugačiji način. Više se neće voditi preko medija, već će se "tiha borba" svesti isključivo na komunikaciju s HANFA-om, od koje će se tražiti ocjena zahtjeva, što nije nimalo jeftino. Administrativna taksa naime stoji 0,2 posto iznosa poslovne transakcije, objasnio je Galinec.

Da je tako, svjesni su i Amerikanci.

"Natjecanje za vlasništvo nad Plivom nije nipošto završilo; štoviše, tek je na početku i ozbiljno će započeti u onom trenutku kada Actavis podnese službeni zahtjev HANFA-i te obvezujuću ponudu. U trenutku kad taj korak bude napravljen, dioničari će imati jasniju sliku vrijednosti obajz ponuda", stoji u objavi u kojoj se investitori još jednom pozivaju da pričekaju i, prije obvezivanja na prodaju dionica, pozorno prate procese odobrene od strane HANFA-e.

HANFA je još 28. lipnja zaprimila Barrovu obavijest o namjeri objavljivanja ponude za preuzimanje, te su se njome obvezali da će postupati u skladu s Zakonom o preuzimanju dioničkih društava.

Konkretno, nakon što su se danas izjasnili i službeno potvrdili da imaju namjeru preuzeti Plivu, HANFA-i Barr treba poslati iskaz o cijeni koji mora biti u skladu s zakonom, dostaviti službeno mišljenje o svojim namjerama, odnosno o daljnim planovima s Plivom i potvrdu da su u spremni osigurati financijska sredstva. Nakon toga, prema zakonu, HANFA će se očitovati o službenoj namjeri o preuzimanju, što stoji 0,2 posto od transakcije, u ovom slučaju 0,2 posto od od 2,3 milijarde dolara, dakle nešto više od 5 milijuna kuna.

U današnjoj objavi Barr navodi da je sastanak s visokim dužnosnicima američke Savezne trgovinske komisije (FTC) zakazan za 5. srpnja 2006., te je "predan ubrzanom dobivanju mišljenja FTC-a, kojim će Barru biti odobreno ekspeditivno pokretanje ponude za preuzimanje".

Ivana Barać

Pročitajte više