Pravoslavni vjernici u svijetu proslavili Uskrs

Ruski pravoslavni patrijarh Aleksej II. poželio je zdravlje i sreću milijunima pravoslavnih vjernika na nedjelju Uskrsa, najvećeg blagdana u pravoslavnom kalendaru, prenose agencije.

Ruska pravoslavna crkva, koja je u sovjetsko doba bila progonjena doživjela je velik procvat 1991., a procjenjuje se da joj pripadaju dvije trećine od 144 milijuna Rusa koji se smatraju vjernicima, prenosi AP.

"Neka uskrsna radost dotakne svako srce. Neka nam ta radost dade snagu i odvažnost da izdržimo sve nevolje i teškoće", rekao je patrijarh u nagovoru kojega je dio prenosila ruska televizija.

Pravoslavna crkva rabi drukčiji kalendar od Rimokatoličke i Protestanstske crkve koje su Uskrs proslavile 27. ožujka.

U Ukrajini, gdje živi velik broj katolika, predsjednik Viktor Juščenko uputio je uskrsnu čestitku pravoslavnim kršćanima u kojoj je rekao da je Ukrajina tijekom prošlogodišnje prodemokratske 'narančaste revolucije', kojom je došao na predsjedničku dužnost, imala Božju pomoć.

Grci, koji su vjerni tradiciji i 98 posto ih pripada pravoslavnoj vjeri, sudjelovali su u noći sa subote na nedjelju uskrsnoj misi, nakon koje su se sa svijećama upaljenim na "svetom ognju" vratili kući kako bi blagovali "magiritsu" (janjeću juhu) i razbijali uskršnja jaja. "Sveti oganj" iz Crkve Isusova groba u Jeruzalemu u subotu navečer je iz Tel Aviva u Atenu dopremljen posebnim letom državne zrakoplovne tvrtke Olympic Airlines, prenio je AFP.

Grci su u nedjelju obilježili i proljetni blagdan, 1. svibnja, pletući cvjetne vijence koje će objesiti na kućna vrata, a sindikati su odlučili praznik rada obilježiti 11. svibnja općim štrajkom.

U Rumunjskoj je proslava Uskrsa ostala u sjeni iračke talačke krize u koju su umiješana tri rumunjska novinara i njihov prevoditelj.

U Turskoj se ekumenski patrijarh Bartolomej I. otvoreno očitovao protiv terorizma i ubijanja uime vjere, tijekom proslave Uskrsa u sjedištu Grčke pravoslavne crke u Istanbulu. Bartolomej, poglavar pravoslavnih kršćana diljem svijeta i dugogodišnji zagovornik međureligijske sloge, predvodio je ponoćnu liturgiju na kojoj se okupilo više tisuća vjernika.

(Hina) xvrad ydgk

Pročitajte više