Predsjednički izbori u Armeniji - ključni test demokracije

PREDSJEDNIČKI izbori koji se održavaju u Armeniji, bivšoj sovjetskoj republici, smatraju se ključnim testom za demokraciju u toj zemlji koju već deset godina pogađaju politički i gospodarski problemi.

Na predsjedničkim izborima drugi bi mandat mogao dobiti dosadašnji predsjednik Robert Kočarijan, ali analitičari smatraju da njegov ponovni izbor neće biti siguran ako predsjednik ne bude izabran u prvom krugu predsjedničkih izbora.

Armenske vlasti obećale su slobodne i poštene izbore, ali oporba je upozorila da bi Kočarijanovi pobornici mogli pribjeći nelegalnim sredstvima kako bi osigurali njegovu pobjedu.

Prema posljednjim ispitivanjima javnog mišljenja Kočarijan bi trebao dobiti 55,6 posto glasova.

Njegov je glavni suparnik Stepan Demirčijan uspio na kraju predizborne kampanje smanjiti razlike u broju glasova.

Bivši inženjer elektorotehnike Kočarijan vodio je kampanju usmjerenu na održavanje političke stabilnosti i izlaska iz gospodarske krize koja u zemlji vlada već više od deset godina.

Pod njegovim vodstvom Armenija je uspjela postići gospodarski rast, iako ta kršćanska zemlja koja broji 3 milijuna stanovnika ne održava veze sa svoja dva muslimanska susjeda - Turskom i Azerbejdžanom.

´Kada sam dobio prvi predsjednički mandat, ljudi su bili naviknuti pitati kada će dobiti plaće i mirovine. Danas pitaju kada će dobiti povećanje plaća i mirovina´, kazao je Kočarijan prošlog vikenda.

Izbore u Armeniji pratit će veliki broj međunarodnih promatrača.

Armenija je 23. rujna 1991. proglasila svoju nezavisnost od SSSR-a.

Pročitajte više