Predsjednik IDS-a očekuje da će nova Vlada poduprijeti projekte u Istri

PREDSJEDNIK Istarskog demokratskog sabora (IDS) Ivan Jakovčić na današnjoj je konferenciji za novinare u Puli izrazio očekivanja da će nova Vlada prepoznati i poduprijeti gospodarske i druge programe, bitne za razvoj i budućnost Istre.

Po njegovim riječima, u IDS-u su svjesni činjenice da se od nove Vlade ne može očekivati ozbiljniji nastavak decentralizacije sustava jer su upravo predstavnici stranke koja je sastavila Vladu, kako je rekao, "cijelo jedno desetljeće bili najveći protivnici decentralizacije Hrvatske".

"U tom kontekstu ne vidimo šansu ni za kakav ozbiljniji politički razgovor o tom pitanju, ali vidimo prigodu za razgovor oko svih programa koji su bitni za razvoj Istre", naglasio je Jakovčić dodavši da se u jednoj, kako je rekao, "supercentraliziranoj državi kao što je Hrvatska, bez korektnog odnosa između lokalne, regionalne i državne vlasti, ne može očekivati realizaciju takvih programa".

"Toga smo svjesni i upravo ćemo tako nastupiti idućih mjeseci, odnosno godina, ako Vlada izdrži svoj mandat do kraja", napomenuo je predsjednik IDS-a Ivan Jakovčić.

On je političke promjene koje su se dogodile, odnosno povratak "desnice na vlast u Hrvatskoj", ocijenio najznačajnijim političkim događajem u ovoj godini koji bi, po njemu, mogao imati dalekosežni utjecaj na budućnost Hrvatske.

"Povratak desnice na vlast u Hrvatskoj znači novi izazov za ovu zemlju, ali i za sve sudionike političke scene u Hrvatskoj", kazao je Jakovčić.

On je koaliciju između IDS-a i SDP-a u osmoj izbornoj jedinici ocijenio uspješnom i korektnom napomenuvši kako IDS želi nastaviti tu suradnju iako je otvoren za suradnju i s drugim strankama.

"Ovom koalicijom postavili smo dobre temelje za zajedničku suradnju na nacionalnoj, regionalnoj i lokalnoj razini", zaključio je predsjednik IDS-a Ivan Jakovčić dodavši kako je i IDS pridonio tomu da je Istra i u 2003. godini zabilježila pozitivne gospodarske trendove.

(Hina) dspo dd

Pročitajte više