Predsjednik Meksika prozvao SAD za špijunažu jer su optužili 28 članova kartela

Foto: EPA

MEKSIČKI predsjednik Andrés Manuel López Obrador oštro je kritizirao SAD i optužio ga za špijunažu nakon optužbi za 28 članova kartela Sinaloa, na čijem je čelu bio zloglasni narkobos Joaquin Guzman, poznatiji kao El Chapo. Među optuženima u SAD-u su i tri El Chapova sina - Ovidio Guzman Lopez, Jesus Alfredo Guzman Salazar i Ivan Archivaldo Guzman Salazar.

Predsjednik Meksika rekao je da SAD špijunira Meksiko. López Obrador sugerirao je da je slučaj protiv članova kartela izgrađen na informacijama koje su prikupili američki agenti u Meksiku. "Strani agenti ne mogu biti u Meksiku", rekao je, piše CBS.

Istragu o Sinaloa kartelu meksički predsjednik nazvao je arogantnim miješanjem SAD-a u pitanja u Meksiku. "To se ne treba prihvatiti ni pod kojim okolnostima", kazao je López Obrador.

Bivši glavni američki agent za borbu protiv droga: Predsjednikovi komentari su neopravdani

Bivši glavni američki agent za borbu protiv droga Mike Vigil nazvao je predsjednikove komentare neopravdanim. Vigil, bivši voditelj međunarodnih operacija Uprave za suzbijanje droga, rekao je da je López Obrador pogrešno pretpostavio da američki agenti moraju biti u Meksiku kako bi prikupili obavještajne podatke za slučaj.

Kaže da zapravo veći dio slučaja potječe od osumnjičenika za trgovinu ljudima uhvaćenima u SAD-u. Vigil navodi da meksički predsjednik potpuno želi uništiti rad na sustavu za suzbijanje droga koji je izgrađivan desetljećima. 

"To će dovesti do toga da više droge stigne do SAD-a i više nasilja te korupcije u Meksiku", tvrdi Vigil.

El Chapovi sinovi optuženi i zbog fentanila

El Chapovi sinovi optuženi su za trgovinu drogom i da su dio složene proizvodne i opskrbne mreže, što uključuje kineske i gvatemalske državljane. Oni su pak optuženi za proizvodnju fentanila i za vođenje laboratorija za drogu u Meksiku. Optužene su i osobe koje su dio osiguranja kartela i financijeri operacija kartela.

Optužnica je podignuta u trenutku dok u SAD-u vlada kriza predoziranja, uglavnom zbog trovanja fentanilom. Gotovo je 107.000 ljudi umrlo od predoziranja drogom u SAD-u tijekom 2021., što je rekordan broj.

Zapljene fentanila od 2019., koje su napravile američke carinske i granične službe, porasle su za više od 400 posto. Zapljene u ovoj godini već su premašile ukupne zapljene fentanila za cijelu 2022. DEA tvrdi da većina fentanila kojim se trguje u SAD-u dolazi od kartela Sinaloa.

López Obrador o fentanilu: Ne proizvodi se u Meksiku, to je problem SAD-a

López Obrador govorio je i o fentanilu kao problemu SAD-a, tvrdeći da se taj sintetski opioid ne proizvodi u Meksiku. Predložio je američkim obiteljima da više grle svoju djecu ili da svoju odraslu djecu duže zadrže kod kuće kako bi zaustavili krizu s fentanilom.

Meksički predsjednik također je jasno dao do znanja da je borba protiv trgovine fentanilom u drugom planu u odnosu na borbu protiv unutarnjih sigurnosnih problema Meksika i da Meksiko pomaže samo iz dobre volje.

"Ono što prvo moramo učiniti je jamčiti javnu sigurnost u našoj zemlji... To je prva stvar. Na drugom mjestu je pomoći i surađivati s vladom SAD-a", rekao je López Obrador.

Vigil je istaknuo da su isti karteli koji krijumčare fentanil i metamfetamine uzrok većine nasilja u Meksiku. "Izbjegavanje sukoba s kartelima vjerojatno neće donijeti mir. Imat će upravo suprotan učinak", rekao je Vigil, piše CBS.

Optužbe u SAD-u objavljene u petak otkrile su brutalne i šokantne metode koje je kartel, sa sjedištem u sjevernoj meksičkoj državi Sinaloa, koristio za prebacivanje ogromnih količina sve jeftinijeg fentanila u Sjedinjene Države. Na čelu sa sinovima El Chapa kartel je postao agresivniji i nasilniji.

Pročitajte više