Predsjednik Mesić uputio izraze sućuti u povodu smrti austrijskog predsjednika Thomasa Klestila

PREDSJEDNIK Republike Hrvatske Stjepan Mesić uputio je, u povodu smrti austrijskog predsjednika Thomasa Klestila, poruku sućuti Andreasu Kholu, predsjedniku Nacionalnog vijeća Republike Austrije, priopćeno je u srijedu iz Ureda Predsjednika.

"Duboko potresen viješću o smrti dragog prijatelja i uglednog državnika, predsjednika Republike Austrije Thomasa Klestila, izražavam iskrenu sućut vama osobno i austrijskom narodu u moje osobno ime i u ime građana Republike Hrvatske. Thomas Klestil ostat će zapamćen kao jedna od središnjih političkih ličnosti suvremene Europe. Vođen političkim instinktom, diplomatskim iskustvom i državničkom mudrošću, učinio je svoju zemlju istinskom pripadnicom Europe i svijeta", navodi se u poruci predsjednika Mesića.

U tekstu poruke se ističe kako se Klestil aktivno zauzimao za uspostavljanje mostova suradnje između Austrije i zemalja nove demokracije te da se "kao uvjereni Europejac, odlučno i nepokolebljivo zauzimao za europsko proširenje, istovremeno aktivno podupirući procese stabilnosti u našoj regiji". Predsjednik Mesić naglašava i da su brojne inicijative i aktivnosti koje je poduzimao u tom smjeru Klestila učinile nezaobilaznom ličnošću srednjeeuropskog kruga zemalja.

"Dijalog kojeg je za njegova mandata Hrvatska uspostavila s Austrijom bio je prijateljski, otvoren i srdačan, usmjeren na unapređivanje sveukupnih bilateralnih odnosa. Osobno ću pamtiti Thomasa Klestila kao dragocjenog sugovornika i istomišljenika, modernog političara i istinski europskog državnika", stoji na kraju poruke sućuti predsjednika Mesića.

Pročitajte više