Predsjednik Sao Tome i Principea amnestirao pobunjenike

PREDSJEDNIK zapadnoafričke otočne države Sao Tome i Principe Fradique de Menezes potpisao je amnestiju za vojnu frakciju koja se složila s obnovom civilne vladavine nakon preuzimanja vlasti prije tjedan dana, objavili su u četvrtak portugalski mediji.

Predsjednik je nastavio sa svojim redovitim aktivnostima nakon povratka iz Nigerije u utorak, gdje se nalazio kad se udar dogodio.

Menezes se nalazio u posjetu nigerijskom predsjedniku Olusegunu Obasanjou, koji je pomogao u postizanju dogovora s pobunjenicima.

Vođa vojne frakcije bojnik Fernando Pereira iskoristio je Menezesovu odsutnost te uhitio premijera Mariu das Nevesa i nekoliko drugih članova vlade.

Pobunjenici su najavili da će osnovati vojnu huntu, ističući da je to odgovor na političku nestabilnost, korupciju i ekonomske teškoće u bivšoj portugalskoj koloniji.

Pereira je rekao kako je Menezes zajamčio pobunjenicima da će moći zadržati svoje položaje u vojci.

Dogovor uključuje i osnivanje nove vlade, te veću transparentnost u upravljanju državnim naftnim resursima.

Očekuje se da će razvoj jedne od najsiromašnjijih zemalja na svijetu Sao Tome i Principea početi kad počne eksploatirati naftne rezerve u Gvinejskom zaljevu, zajedno s Nigerijom, tijekom nekoliko sljedećih godina.

Arhipelag na kojem živi 140.000 stanovnika stekao je nezavisnost 1975. godine.

Pročitajte više