Predstavljen roman "Divna povijest fotografije"

U skopu Tjedna mađarske kulture večeras je u knjižari "Profil megastore" predstavljen roman "Divna povijest fotografije" vodećeg mađarskog romanopisca, novelista, autora kratkih priča i drama Petera Nadasa. L

Roman je s mađarskog prevela Xenia Detoni, a objavio zagrebački nakladnik Fraktura.

U romanu Peter Nadas piše neku vrstu suvremene komedije u kojoj svaki lik igra svoju ulogu iz koje stalno pokušava izići i promijeniti poziciju, ali u tome nitko od njih ne uspijeva, rečeno je na predstavljanju.

Glavni je lik mlada plemkinja, fotografkinja Kornelija koja, vozeći se zračnim balonom, doživljava šok i biva smještena u sanatorij. Uz nju Nadas opisuje situaciju u sanatoriju usporedivši to s nekom vrstom tajnog obiteljskog albuma. Autor poručuje da je "Divna povijest fotografije" apologija svim fotografima, ljubavnicima i svima onima koji žele ovjekovječiti druge i sebe u kratkim trenucima prolaznosti.

Uz autora Petera Nadasa o knjizi su govori Gabor Cordas, Milana Vuković Runjić, Kristina Peternai, te u ime nakladnika Seid Serdarević.

Peter Nadas rođen je 1942. u Budimpešti. Nakon prvih zbirki priča "Biblija" 1967. i "Traženje ključa" 1969. objavljuje prvi roman "Kraj obiteljskog romana" (1977.) koji je dugo bio zabranjen. Međunarodni ugled stekao je monumentalnom "Knjigom sjećanja" 1986., psihološkim romanom pisanim na tragu Marcela Prousta i Thomasa Manna. Za svoja djela Peter Nadas dobio je brojna mađarska i međunarodna priznanja za književnost.

(Hina) xatod yln

Pročitajte više