Predstavljena knjiga "Bogatstvo različitosti" o odnosu medija i manjina

"BOGATSTVO različitosti" naziv je danas predstavljene zbirke tekstova skupine domaćih i stranih autora koji analiziraju odnos javnih glasila i manjina, položaj manjina te oblike medijske prezentacije nacionalnih manjina.

Knjigu je izdala Sveučilišna knjižara u suradnji s Međunarodnim centrom za obrazovanje novinara te Misijom Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) u Republici Hrvatskoj, koja je i financirala izdavanje knjige.

Knjiga je većim dijelom rezultat istraživanja u okviru znanstvenog projekta "Mediji i društvo" zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti (FPZ) i bit će podijeljena medijskim centrima u bivšoj Jugoslaviji.

Predstavljena zbirka tekstova plod je dugogodišnjega rada, a namijenjena je ponajprije novinarima i studentima novinarstva, rekao je, predstavljajući knjigu, Stjepan Malović, jedan od sedmorice autora čiji se tekst o prepoznatim vrijednostima manjina također nalazi u knjizi.

Voditelj Misije OESS-a u Hrvatskoj veleposlanik Peter Semneby rekao je kako je za mandata OESS-a u Hrvatskoj velika pozornost pridana izvještavanju medija, posebice HRT-a, o manjinama te da su s time, kako je rekao, zadovoljni. Dodao je kako daju potporu medijima nacionalnih manjina, koje Misija nije posebno pratila.

Profesor Siniša Tatalović u knjizi sudjeluje tekstom o mjerilu demokratizacije društva, donoseći istraživanje o položaju i pravima nacionalnih manjina u Hrvatskoj.

Profesor s bečkoga Sveučilišta Thomas Bauer analizira kulturu različitosti, posebno se osvrćući na filozofske probleme kulturnoga spajanja te na štetne vrijednosti komunikacije, dok se Gordana Vilović osvrće na etički aspekt prezentiranja nacionalnih manjina u medijima.

Znanstveni novak na FPZ-u Igor Kanižaj donosi rezultate istraživanja izvještavanja o manjinama u dnevnim novinama u vrijeme predizborne kampanje za parlamentarne izbore 2003. Stojan Obradović piše o tretiranju srpskih povratnika u medijima, a Alemko Gluhak o pridjevu "nacionalni" i njegovu razumijevanju, odnosno nerazumijevanju u medijima.

Pročitajte više