Predstavljena knjiga Ž. Horvatića "Kazneno pravo i druge kaznene znanosti"

KNJIGA odabranih radova profesora Željka Horvatića "Kazneno pravo i druge kaznene znanosti" od 1963. do 2003. predstavljena je danas na zagrebačkom Pravnom fakultetu gdje je održan i okrugli stol o aktualnim problemima kaznenog pravosuđa u Hrvatskoj.

"Knjiga profesora Horvatića, obuhvaćajući najznačajnije radove iz njegove 40-godišnje karijere, prikazuje njegov karijerni put i konstantnu znanstvenu djelatnost, ali i kroniku dugoročnih strukturnih problema hrvatskog pravosuđa što joj daje posebnu aktualnost", rekao je dekan Pravnog fakulteta u Zagrebu Branko Smerdel, podsjećajući da je autor knjige u 90-ima bio jedan od najzaslužnijih za donošenje novog kaznenog zakonodavstva.

Autor knjige, predstojnik Katedre za kazneno pravo na zagrebačkom Pravnom fakultetu i predsjednik Akademije pravnih znanosti Horvatić kazao je kako se svi zaklinju u smanjenje kriminala kao krajnji cilj, ali da ponekad zakonodavna, izvršna i sudska vlast idu različitim putevima do tog cilja te se založio za njihov zajednički doprinos u prevenciji i suzbijanju kriminala.

S time se složio i predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks, kojeg je još 60-ih godina Horvatić citirao u svojim znanstvenim radovima kad je pisao o problemu kaznenog prava. Šeks je najavio da će ove godine, među 43 zakona koja namjerava donijeti, Sabor usuglasiti i hrvatski Kazneni zakon s pravnim stečevinama zemalja Europske unije.

Predsjednik Vrhovnog suda Ivica Crnić ocijenio je da je problem hrvatskog sudstva u duljini postupaka, na što se građani najviše i žale, ali i u tome što nema sustavnog praćenja kaznene politike sudaca kako bi se vidjelo je li politika kažnjavanja prestroga, odgovarajuća ili preblaga i kakvu poruku suci svojim kažnjavanjem šalju javnosti. Naglasio je i da teret borbe protiv kriminala ne smije pasti samo na policiju, državne odvjetnike i suce, već da tome kroz opću društvenu klimu, svi moraju dati svoj obol.

Profesor zagrebačkog Pravnog fakulteta Davor Krapac kazao je kako bi trebalo odustati od spontane politike u suzbijanju kriminaliteta i donijeti strateške odluke, a predložio je i osnivanje posebnog savjeta te najavio istraživanje o kaznenoj politici na nekoliko tisuća sudskih predmeta unazad 15-ak godina.

(Hina) xbdj yso

Pročitajte više