Predstavnici EU i NATO traže bolju suradnju RS s Haškim sudom

PREDSJEDNIK Republike Srpske (RS) Dragan Čavić razgovarao je u ponedjeljak u Banja Luci s izaslanikom visokog predstavnika EU za vanjsku politiku i sigurnost Peterom Feithom i izaslanikom glavnog tajnika NATO-a Robertom Serryjem koji su zatražili bolju suradnju RS s Međunarodnim sudom za ratne zločine u Haagu, a Čavić je izjavio da je to glavna međunarodna obveza i da se čini sve da se ona ispuni.

Čavić je poslije razgovora novinarima izjavio da vlasti RS čine sve kako bi pokazale da "ne postoji ni politička ni operativna opstrukcija izvršenja ove međunarodne obveze".

Predstavnik EU Peter Feith izrazio je žaljenje EU zbog toga što u Republici Srpskoj nije postignut veći napredak u suradnji s Haškim tribunalom, osobito kada je riječ o uhićenju osumnjičenih za ratne zločine.

I predstavnik NATO-a Robert Serry kazao je da je središnjica saveza u Bruxellesu "jako nestrpljiva jer želi vidjeti poduzete korake i konkretne rezultate potpune suradnje sa Haškim tribunalom?.

Čavić je najavio da u utorak putuje u Haag na razgovor s glavnom tužiteljicom Međunarodnog suda Carlom del Ponte.

Tijekom razgovora s predstavnicima EU i NATO bilo je riječi i o uspostavi ureda NATO-a u Bosni i Hercegovini do konca ove godine, te o procesu pridruživanja EU i približavanja NATO-u preko programa Partnerstvo za mir.

Serry je naglasio da zamjena snaga SFOR europskim snagama u BiH ne znači i kraj NATO angažiranja i dodao da će jedna od temeljnih zadaća budućeg ureda NATO-a u Sarajevu biti nastavak rada na reformiranju obrambenih snaga u BiH.

Pročitajte više