PREDSTAVNICI VIJEĆA EUROPE U HRVATSKOM SABORU

Predstavnici Vijeća Europe posjetili su u utorak Hrvatski sabor gdje su s njegovim zastupnicima razgovarali o pitanjima rasizma i nesnošljivosti, a u cilju izrade izvješća o stanju u zemlji na tom području, priopćio je Hrvatski sabor.

Predsjednik Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Furio Radin, te članovi Odbora razgovarali su s izaslanstvom Europske komisije za borbu protiv rasizma i nesnošljivosti (ECRI) Vijeća Europe. ECRI je tijelo Vijeća Europe osnovano na prvom summitu VE u Beču u listopadu 1993.

Izaslanstvo je stiglo u treći posjet Hrvatskoj radi prikupljanja i izrade Izvješća o stanju u zemlji na području rasizma i nesnošljivosti, kojim se uz analizu situacije iznose i prijedlozi za unapređenje zatečenog stanja. U posljednjem Izvješću izrađenom na temelju posjeta 2000. godne upozoreno je na problem diskriminacije kod povratka izbjeglica i povrata imovine, te potrebu jačanja mjera usmjerenih na pomirbu i izgradnju povjerenja, kaže se u priopćenju.

Radin je naglasio da se ovaj saborski Odbor bavi svim zakonima i pitanjima koja se tiču problematike ljudskih prava i prava nacionalnih manjina, a cilj mu je stvoriti potrebne zakonske pretpostavke kako bi se ljudska prava i prava nacionalnih manjina u potpunosti poštivala.

Kako se kaže u priopćenju, Radin je rekao da je u "zadnje četiri godine učinjen veliki korak naprijed, atmosfera je od 2000. godine, a nastavlja se i ovim izborima, pozitivna, predstavnici nacionalnih manjina podržavaju Vladu RH, živimo u pozitivnom i demokratskom okružju, što sve znači da su na djelu snažne promjene".

(Hina) xpp ymaš

Pročitajte više