KORONAVIRUS

Preko koga i pošto vlada nabavlja maske iz Kine? To je tajna

Foto: FaH

NAKON fijaska s nabavom maski kada je vlada navečer odlučila izdvojiti 18,9 milijuna kuna za nabavu zaštitnih maski od nedavno osnovane tvrtke iz Pule, a ujutro se predomislila, zanimalo nas je kako Ministarstvo gospodarstva sada nabavlja za Hrvatsku prijeko potrebne maske.

Željeli smo doznati postoji li posebna komisija za evaluaciju ponuda za nabavu zaštitnih maski, kao i koji su kriteriji da se neka ponuda prihvati ili odbaci te, s obzirom na to da je riječ o medicinskim potrepštinama, jesu li u rad komisije uključeni i medicinski stručnjaci.

>> Vlada daje 19 milijuna kuna za maske tek osnovanoj firmi

Umjesto konkretnih odgovora, Horvat nudi fraze o teškim vremenima

Zanimalo nas je koliko je ponuda došlo nakon javnog poziva Ministarstva i koliko ih je prihvaćeno. Htjeli smo i pomoći pa smo Ministarstvu gospodarstva ponudili da nam odgovore koja je trenutno najniža cijena za nabavu maski kako bismo je objavili te potaknuli nekog poduzetnika da ponudi za manje, no nisu bili zainteresirani.

Naime, Ministarstvo gospodarstva priznaje da nabavlja maske iz Kine, no nije spremno ni na minimum transparentnosti. Iz kabineta ministra Darka Horvata u odgovoru na naša pitanja ponudili su fraze o teškim vremenima i velikim naporima uz zaključak da ne možemo u Hrvatskoj proizvoditi najbolje maske, kao i da su "glavni nabavni pravci iz Kine".

No, krenimo redom.

Prije deset dana vlada je pozvala sve poduzetnike u Republici Hrvatskoj, koji su u mogućnosti proizvesti i/ili dobaviti opremu i materijal, da se jave Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta – Ravnateljstvu za robne zalihe. Tražile su se zaštitne maske, sredstva za dezinfekciju vode, prostora i ruku (uključujući koncentrirani alkohol), zaštitni kombinezoni i druga zaštitna i medicinska odjeća i obuća, zaštitne naočale i viziri, zaštitne rukavice, zaštitne navlake za cipele, respiratori/transportni ventilatori, posteljno i ostalo rublje za zdravstveni sustav.

O procesu nabave za sada ni riječi

Smisao ovog poziva, objašnjavali su iz Ministarstva, bio je evidentirati kompanije u Republici Hrvatskoj koje mogu proizvesti traženu opremu kako bi se ista mogla staviti na raspolaganje Nacionalnom stožeru za civilnu zaštitu, zdravstvenim ustanovama diljem zemlje ili se plasirati u maloprodajne i veleprodajne trgovinske lance kako bi se popunile police na kojima takve vrste robe već nedostaje.

"U ovom trenutku, Ministarstvo zdravstva rezerviralo je sve postojeće zalihe medicinske robe i materijala iz robnih rezervi te se međuresorni kontakt odvija vrlo aktivno na dnevnoj bazi. Količina te robe dostatna je za određeni period, no zbog sve većih potreba i trenutnih poremećaja na svjetskom tržištu (tj. velike potrebe za opskrbom svih zemalja pogođenih epidemijom koronavirusa), pravodobnom reakcijom nastojimo osigurati dostatne količine robe i materijala", kažu nam iz Ministarstva gospodarstva.

No kako se odvija proces nabave, s obzirom na to da nema javnog natječaja i da javnost ne zna koje su tvrtke uključene u nabavu, i dalje ostaje misterij. Jedan od većih misterija je svakako onaj koji otkriva da je vlada navečer bila spremna tek osnovanoj tvrtki povjeriti 19 milijuna kuna za nabavu maski, a ujutro taj isti posao poništiti. Postoje li i dalje takvi slučajevi, teško je utvrditi jer Ministarstvo gospodarstva ne daje podatke.

Pristiže roba iz Kine, no preko koga i po kojoj cijeni?

"Što se tiče zaštitnih maski koje ste spomenuli u svom upitu, naglašavamo kako je najveći dobavni pravac trenutno usmjeren prema Kini, iz koje u Hrvatsku trenutno pristiže najveći dio robe u obliku donacija ili nabave. Želja je takvu vrstu proizvodnje osposobiti u Hrvatskoj, kako se potrebna roba ne bi trebala uvoziti iz drugih zemalja. Zbog toga je i uspostavljena ova kontakt točka, kako bi se stvorila baza proizvođača koji bi ovu gospodarsku situaciju mogli iskoristiti za prenamjenu vlastite djelatnosti u proizvodnju potrebnog repromaterijala ili čak i konačnog proizvoda", kažu iz Ministarstva gospodarstva te navode uspješan primjer dezinfekcijskih sredstva, za čiju su proizvodnju mogućnost iskazale 4 kompanije s područja Hrvatske. Naravno, za sada nema nikakvog spomena o kojim je tvrtkama riječ.

"Iz tog je razloga ponovno pokrenuta proizvodnja koncentriranog alkohola u Sladorani Županja, koja je tijekom ovog tjedna prema tim kompanijama uputila i prve cisterne, te su novoproizvedena dezinfekcijska sredstva već pronašla put do distribucije i plasmana diljem Hrvatske", kažu iz kabineta ministra Horvata.

Kako nas uvjeravaju, slično se želi učiniti i za svu ostalu potrebnu medicinsku robu ili materijal. No, naravno, postoje i problemi.

Zašto proizvodnja FFP2 i FFP3 maski u Hrvatskoj nije moguća?

"Nažalost, u ovom trenutku nije evidentirana mogućnost proizvodnje tražene vrste maski (FFP2 i FFP3) prvenstveno zbog nedostatka potrebnog repromaterijala na svjetskom tržištu. S tom je svrhom ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat proteklih dana održao nekoliko sastanaka s predstavnicima akademske zajednice (dekanima fakulteta) te hrvatskim proizvođačima tekstila i plastike, kako bi se pronašao način i evidentirali preduvjeti potrebni za proizvodnju takve vrste zaštitnih maski. Dodatan problem predstavlja i nemogućnost certificiranja tih proizvoda u kratkom periodu, tako da dobavni lanac u velikom dijelu trenutno ovisi o uvozu", objašnjavaju iz Ministarstva gospodarstva.

No na koji način funkcionira taj "uvoz", opet nije jasno iz odgovora koji nude iz Ministarstva gospodarstva. Poznat je tek broj ponuda, no nema nikakvih podataka o tome o kojim je tvrtkama riječ i koliko je takvih ponuda eventualno prihvaćeno.

Tajnovite ponude i posrednici 

"Što se tiče broja zaprimljenih ponuda, do ovog trenutka primili smo 110 mailova od kontakata poslovnih subjekata koji mogu ponuditi ili proizvesti specificiranu robu navedenu u samom pozivu, dok je dodatnih 115 mailova pristiglo od poslovnih subjekata koji mogu prenamijeniti svoje proizvodne kapacitete za proizvodnju tražene opreme ili fizičkih osoba koje nude druge usluge (npr. logističke usluge, kontakte i sl.) koje bi mogle biti od koristi", stoji u odgovoru Ministarstva gospodarstva.

Riječ je o nevjerojatnom odgovoru iz Ministarstva gospodarstva jer dok vlada potiče građane da prijavljuju rast cijena zaštitne medicinske opreme, poput maski, nabava na državnoj razini i posao s privatnim tvrtkama proglašava se maltene državnom tajnom.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više