Premijera "Billie Holiday" u splitskom HNK-u

U splitskom Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) večeras je premijerno prikazana glazbena drama "Billie Holiday" redatelja Arsena Antuna Ostojića, supotpisatelja teksta s Ksenijom Prohaskom, koja je tumačila i naslovnu ulogu.

Biografska priča o slavnoj američkoj jazz pjevačici Billie Holiday, kako se najavljivalo, postavljena je na repertoar splitskog HNK-a zbog velikoga talenta, sjajnih pjevačkih sposobnosti te interpretativnog umijeća i istančanog osjećaja koji za tu vrstu glazbe koju ima glumica Ksenija Prohaska.

Sudeći prema reakciji prepunog gledališta predstava je postigla namjeru, a uz Kseniju Prohasku uloge su tumačili Robert Kurbaša i profesionalni pijanist Ivan Božičević.

Radnja predstave događa se jedne teške večeri u životu pjevačice Billie Holiday, koju provodi u newyorškom baru, proživljavajući teške životne trenutke između izlaska iz zatvora i glamuroznog nastupa u Carnegie Hallu.

Pjesme Billie Holiday koje pjeva Ksenija Prohaska slijede dramaturšku nit, a uvrštena su remek djela, koja od samog nastanka svrstavamo u klasiku, poput "Lady Sings the Blues", "Solitude", "My Man", "Strange Fruit", "Good Morning Heartache" i "I"m a Fool to Want You".

Glumica Ksenija Prohaska i do sada je vrlo uspješno prikazivala svoje pjevačko umjeće interpretacijama Marlene Dietrich, Edith Piaff i brojnih drugih glazbenih heroina.

Predstava "Billie Holiday" je redatelju Ostojiću prvi kazališni angažman.

(Hina) xdstr ysp

Pročitajte više