Premijerka Novog Zelanda se ispričala zbog seksualnog napada člana stranke

Foto: EPA

NOVOZELANDSKA premijerka Jacinda Ardern ispričala se danas zbog načina na koji je njezina stranka reagirala na optužbe za seksualno napastovanje usmjerene protiv jednog člana stranke te prihvatila ostavku predsjednika stranke zbog tog skandala. 

Riječ je o skandalu koji je bitno naštetio ugledu Ardern i njezine koalicijske vlade lijevog centra koja je neočekivano došla na vlast 2017., javlja Reuters

Isprika premijerke 

"U ime Laburističke stranke ispričavam se žrtvama seksualnog napastovanja zbog načina na koji se vlada ponijela u ovom slučaju", rekla je Ardern dodajući da je prihvatila ostavku predsjednika stranke Nigela Hawortha. 

"Prijaviti seksualno napastovanje teško je samo po sebi i uzrokovati nemarnim ponašanjem nekome tko ga je prošao dodatnu patnju izuzetno je razočaravajuće", dodala je. 

Pozadina slučaja 

19-godišnjakinja je prošle godine prijavila Laburističkoj stranci seksualno napastovanje od strane jednog od članova stranke. 

Stranka je provela istragu i zaključila da dodatne mjere u slučaju optuženog člana stranke nisu potrebne. 

No nakon što se slučaj pojavio u medijima Ardern je prošlog mjeseca naredila ponovnu istragu i izjavila kako do danas nije znala da je riječ o optužbi za seksualno napastovanje, o čemu su je pak informirale "ozbiljne optužbe" koje su podnijele i druge žrtve. 

Haworth je izjavio da nije bio svjestan težine počinjenih nedjela. 

"Došao sam do zaključka da, neovisno o rezultatima žalbi koje su podnijele žrtve, ove slučajeve mora preuzeti novo vodstvo stranke", rekao je dajući ostavku na mjesto predsjednika stranke.  

  

 

Pročitajte više